Buzeština po mnogim parametrima nadilazi  državni prosjek

Park Plaza Belvedere kao jedan od najsnažnijih aduta Arenaturista (D. ŠTIFANIĆ)
Park Plaza Belvedere kao jedan od najsnažnijih aduta Arenaturista (D. ŠTIFANIĆ)

- U protekle četiri godine trudili smo se sve aktivnosti i projekte usmjeriti u razvoj Buzeštine kakvu danas imamo, a koja po mnogim parametrima nadilazi državni prosjek. Ponosni smo kada se Buzet, ali i cijela Istra pojavljuju kao primjer modernog, proaktivnog, sigurnog i tolerantnog društva koje svojim građanima pruža više nego u drugim dijelovima zemlje, istaknuo je aktualni gradonačelnik, ujedno kandidat koalicije IDS-HSU za gradonačelnika Buzeta Siniša Žulić na predstavljanju izbornog programa kojeg podupiru i partneri Matica umirovljenika Hrvatske-Udruga Buzet te Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet.

Udruga gradova, naglasio je Žulić, nedavno je Buzet proglasila gradom gospodarstva. Buzet je u proteklom razdoblju za razvoj poduzetništva i poljoprivrede izdvojio preko četiri milijuna kuna sa podijeljenih 687 potpora, što je najviše u Istri. Osmi je grad u Hrvatskoj po potporama poljoprivrednicima i obrtnicima, a prednjači i po smanjenju nezaposlenosti koja iznosi 2,2 posto.

- Od 2009. godine do danas u Buzetu ima čak 700 radnih mjesta više, a po visini investicija trgovačkih društava Buzet je sedmi u Hrvatskoj sa preko 600 milijuna kuna uloženih sredstava prvenstveno u prerađivačku industriju, istaknuo je Žulić. Naglasio je također da je u protekle četiri godine u javnu infrastrukturu na buzetskom području uloženo oko 100 milijuna kuna. Rekonstruirana je državna cesta od Roča do Buzeta pa dalje do Požana, a preko pet milijuna kuna uloženo je u regionalne ceste. Novim programom uređenja šumskih i protupožarnih putova uređeno je preko 10 kilometara zapuštenih prometnica, a zajedno s malim komunalnim projektima koje samostalno realiziraju, mjesnim je odborima godišnje usmjereno preko pola milijuna kuna izravnih sredstava.

- U narednom razdoblju nastavit ćemo poticati malo i srednje poduzetništvo, ulagati u komunalnu infrastrukturu poduzetničkih zona, a putem sredstava iz EU fondova urediti i poduzetnički inkubator koji će mladim poduzetnicima omogućiti jednostavnije i efikasnije početne poduzetničke korake. U završnoj je fazi projektna dokumentacija sustava odvodnje aglomeracije Buzet, koja bi u narednom razdoblju trebala donijeti više od 90 milijuna kuna investicija. Spremna je dokumentacija za izgradnju infrastrukture širokopojasnog Interneta, a na europske natječaje prijavljeni su projekti proširenja gradskog groblja, kanalizacijskog sustava Ročko Polje te izgradnja vodovodnog ogranka Perci - Črnica. Velika su ulaganja predviđena i u turističku infrastrukturu. Uz uređenje Pustolovnog parka uz rijeku Mirnu, u tijeku je rekonstrukcija kaštela Petrapilosa, istaknuo je Žulić.

Istaknuo je također da je Buzet među prvih 10 gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za socijalnu zaštitu po stanovniku. Unutar Doma za starije osobe djeluju i program dnevnog boravka kao i pomoći u kući starijim osobama koji je u nekoliko navrata primao nagrade kao najbolji program izvaninstitucionalne skrbi u Hrvatskoj. Proširenjem Doma za starije osobe namjerava se povećati kapacitete te kvalitetu ponuđenih sadržaja, a iznimno je važno nastaviti osiguravati nadstandard i u zdravstvenoj skrbi.

- Titula Europskog grada sporta dobivena je zahvaljujući velikom broju sugrađana koji se aktivno ili rekreativno bave sportom. Nastavit ćemo pružati potporu sportskim aktivnostima koje provode sportski klubovi jer su one temelj zdravlja naših građana svih životnih dobi, istaknuo je Žulić te napomenuo da temelj budućeg razvoja Buzeta čine ulaganja u djecu i mlade koji su i u dosadašnjem radu bili prioritet. Buzet prednjači u izdvajanjima za stipendije učenicima i studentima, a kvaliteta samog obrazovanja dodatno se povećava ulaganjima u opremu i programe osnovne i srednje škole. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter