Buzeština može odahnuti: Treća godina bez bjesnoće

Cilj je iskorijeniti bjesnoću među lisicama
Cilj je iskorijeniti bjesnoću među lisicama

Sjever Istre već je treću godinu bez bjesnoće, bolesti koja pripada skupini zoonoza. U našim krajevima najveća opasnost su lisice, no zadnji slučaj bjesnoćom zaražene lisice zabilježen je krajem prosinca 2010. Direktor Veterinarske ambulante Buzet Branko Greblo smatra da je tome zasigurno doprinio višegodišnji projekt oralne vakcinacije lisica koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj, izuzev na otocima gdje nisu potvrđeni slučajevi ove bolesti.

Mamci s cjepivom protiv bjesnoće, koji lisice privlače mirisom, bacaju se iz zrakoplova dva puta godišnje. Mamac u sebi sadrži dozu cjepiva potrebnu za stvaranje imuniteta lisice. Cjepivo se nalazi unutar plastičnog pakiranja koje je obloženo folijom te je omotano smjesom od ribljeg brašna.

Buzeština za sada može odahnuti jer ni u okruženju, u susjednoj Sloveniji, kao ni u Gorskom kotaru, kaže Greblo, nema informacija o slučajevima bjesnoće. No, opreza nikada dosta jer se bjesnoća, upozoravaju veterinari, do sada u prirodi znala pojavljivati ciklički, u određenim vremenskim intervalima. Cijepljenje pasa protiv bjesnoće stoga je zakonska obveza svakog vlasnika četveronožnog ljubimca koja služi za zaštitu samih pasa, ali i ljudi, a u Veterinarskoj ambulanti Buzet provodi se tijekom čitave godine. Osim što se provodi u okviru ambulante, veterinari obilaze i teren širom Buzeštine, uključujući područje laniške općine i cijepe pse u dvorištima vlasnika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter