Buzećanu odlutala labradorica Carry, obučeni pas vodič

Mladen Kontić i labradorica Carry (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mladen Kontić i labradorica Carry (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U ponedjeljak oko 10 sati odlutao je pas vodič Carry, star devet godina, labradorica zlatnožute boje, koja svom vlasniku, slijepom Mladenu Kontiću iz sela Kontići kod Buzeta pomaže u kretanju. Labradorica je zapažena istog dana na području Dragućske vale, od tada joj se gubi svaki trag iako je članovi obitelji svakodnevno traže. U potragu su se sinoć uključili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Buzet i DVD-a Buzet i zajedno sa desetak mještana područja Krpani i Bjančići, pretražuju teren, saznajemo od zapovjednika JVP-a Damira Fabijančića. Mole se mještani ukoliko ju vide da se jave vlasniku ili vatrogascima.

Carry, ženka labrador retrivera, naučena da zaobilazi prepreke, traži i markira rubnike, stepenice ili pješačke prijelaze, Kontiću je već godinama stalna pratiteljica te mu pri kretanju omogućuje samostalnost i neovisnost.

Kada smo prije nekoliko godina pisali o suživotu Mladena i njegova psa vodiča, u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet rekli su nam da je cjelokupan proces školovanja - postupak koji traje dvije godine, od selekcioniranog uzgoja, socijalizacije i navikavanja šteneta na sve okolnosti u kojima živi čovjek, procesa samog školovanja do obuke slijepih osoba za korištenje psa - izuzetno skup i iznosi nešto više od 100.000 kuna po jednom psu.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter