Buzećanima će na raspolaganju biti sve bitne informacije

Nadija Jermaniš i Siniša Žulić (G. Č. Š.)
Nadija Jermaniš i Siniša Žulić (G. Č. Š.)

Grad Buzet koji u programe socijalne i zdravstvene skrbi godišnje ulaže 5,7 milijuna kuna i po tome je, ističe gradonačelnik Siniša Žulić, osmi grad u Hrvatskoj, osnovao je novi odbor programa Buz@VITA s ciljem koordinacije svih koji sudjeluju u zaštiti i promociji zdravlja. Namjera je objediniti sve informacije na jednom mjestu i kroz zajedničko koordinacijsko tijelo osmišljavati daljnje akcije kako bi se što efikasnije i brže rješavali problemi građana.

Uključeno dvadesetak udruga

- Inicirali smo ovaj program u suradnji s buzetskom podružnicom Matice umirovljenika Hrvatske. Uvidjeli smo da se brojne udruge na buzetskom području bave upravo zdravljem i socijalnom skrbi, a nisu dovoljno dobro koordinirane. Ovo je jedan zajednički program koji, uz financiranje iz gradskog proračuna, namjeravamo kandidirati na druge izvore, od ministarstava do EU fondova da bismo ga dodatno proširili. Namjeravamo, prije svega, poboljšati informiranost građana o mogućnostima zdravstvene i socijalne zaštite. Do sada je u program uključeno 20-ak udruga i organizacija, od gradskih do institucija socijalne skrbi, Doma zdravlja, policije i različitih udruga, Gradskog društva Crvenog križa, umirovljenika, Lige za borbu protiv raka, Kluba liječenih alkoholičara i drugih, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Žulić.

Namjera je objaviti publikaciju sa svim informacijama o sadašnjih aktivnostima na području zaštite i promocije zdravlja te pokretati i nove programe na temelju utvrđenih potreba. Mnogi u Buzetu, istaknuo je Žulić, organiziraju predavanja i edukacije iz zdravstvene skrbi i cilj je da se u to uključi što veći broj građana, da informacija dospije do svih zainteresiranih. Cilj je da sve udruge imaju informaciju o svemu, a Grad će biti operativni koordinator.

Svi zakoni dostupni na internetu

- Uvidjeli smo da umirovljenici imaju malo informacija o ostvarivanju svojih prava. Zakoni koji se donose objavljuju se na internetu kojim se ta populacija manje služi. Naši građani u lokalnoj zajednici zakinuti su u nekim pravima pa smo se obratili gradonačelniku za pomoć i zaključili da bi rješenje bio koordinacijski odbor da se građanima približe informacije za ostvarivanje njihovih prava. Nadam se da će koordinacijski odbor odigrati veliku ulogu u informiranosti ne samo umirovljenika već svih građana jer bolesnici često nemaju sve informacije i ne znaju kome se obratiti, istaknula je predsjednica buzetske podružnice Matice umirovljenika Nadija Jermaniš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter