Buzećani su protiv otpada u Maloj Hubi

Industrijska zona Mala Huba (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Industrijska zona Mala Huba (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Građani Buzeštine zaslužuju kvalitetu života i okoliš kakav su imali do sada, a što bi bilo narušeno potencijalnim projektima koji bi se bavili otpadom u Maloj Hubi, istaknula je u utorak na konferenciji za novinare Ksenija Sirotić iz Građanske inicijative "Pravo na čisti grad" koja je nastala početkom godine kao spontana reakcija na vijest da će se u Maloj Hubi graditi kompostana.

Zagrebačka tvrtka "Adria Eta" čiji je direktor Igor Krota, podsjetila je Sirotić, u veljači je s Gradom Buzetom sklopila ugovor prije ugovora o pravu građenja.

- Danas ne znamo da li će uopće doći do potpisivanja ugovora o pravu građenja, ali znamo da je u Maloj Hubi urbanističkim planom uređenja omogućena realizacija građevina za gospodarenje otpadom. To ne znači da su Buzećani protiv investicija ali su protiv otpada na toj lokaciji, naglasila je Sirotić.

Protivljenje potencijalnoj kompostani, podsjetila je Sirotić, bilo je toliko jako da je pokrenuto potpisivanja peticije kada su Buzećani u užoj gradskoj jezgri sa 768 potpisa rekli "ne" kompostani u Maloj Hubi. To nije bilo dovoljno za gradske vlasti pa je uslijedilo raspisivanje svibanjskog referenduma kada je ponovo 1.135 Buzećana reklo "ne" kompostani na toj lokaciji. Sve to nije zaustavilo projekt pa je izdana i građevinska dozvola. Nakon toga dolazi do uhićenja investitora potencijalne kompostane Igora Krote.

- Skrenuta je pozornost na Buzet hapšenjem investitora vezanog uz kompostanu, pogodovanjem gradskih otaca tom i takvim poduzetnicima, pretvaranjem Buzeta u odlagalište otpada što su trebali realizirati dvojbeni investitori iz Italije, Austrije i Hrvatske, istaknuo je Damir Kajin iz Građanske inicijative.

Nadovezao se na najnoviji slučaj u Lovrečici za koji je rekao da se bez suporta iz Istre ni ovo pranje novca od 25 milijuna eura u Lovrečici u koje su, sumnja se, upleteni talijanski biznismeni, nije moglo dogoditi.

- Netko iz Istre je sve znao i netko je ovima u Italiji pomagao. Kako to da sve što se događa na ovim prostorima pokrivaju službe izvan Hrvatske; Guardia di finanzia, austrijske vlasti ili ministarstvo policije SAD-a dok našeg DORH-a i PNUSKOK-a poslovično nigdje nema. Postajemo mala regija za veliko pranje novca, rekao je Kajin. Iz Građanske inicijative prenijeli su i napise iz nekih medija da je upravo u Lovrečici hrvatski sud blokirao polovinu kuće Igora Krote, vlasnika off shore firme preko koje je, kako se sumnja, Zdravko Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Optuženi Lombardi ulagao u apartmane kraj Umaga

Prema pisanju talijanskih medija istražni suci iz Pordenonea već su stupili u kontakt sa hrvatskim kolegama kako bi zaplijenili imovinu u Hrvatskoj izvjesnog Andrea Lombardija 69-godišnjeg talijanskog poduzetnik iz Trevisa koji je sistemom izdavanja lažnih faktura izigrao talijanske poreznike za više od 25 milijuna eura. Lombardi je dio zarađenog novca navodno čuvao u Hrvatskoj na žiro računima tvrtki koje su osnovane s ciljem pranja ukradenog novca. (G. ČALIĆ ŠVERKO, E. VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter