Buzecani se vracaju u prošlost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnja megafritada i nedjeljna tradicijska 12-satna predstava, nalik na pucke fešte kakve su se održavale na prijelazu iz 19. u 20. stoljece, trebale bi ovog vikenda, ocekuju Buzecani, privuci dvadesetak tisuca posjetitelja.

Središnje sadržaje Subotine na konferenciji za novinare u srijedu predstavili su procelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga, direktorica Turisticke zajednice Nada Prodan Mrakovic te gradonacelnik Valter Flego.

Rujanski program Subotine poceo je prošlog tjedna, a nastavlja se u petak u 18.30 sati svecanom sjednicom Gradskog vijeca u Narodnom domu. U 19 sati na igralištu na Mostu otvara se 15. rock festival - Petkotina.

U subotu u 10.30 sati održat ce se kazališna predstava za djecu i mlade "Baukac" u Narodnom domu, slijedi djecja radionica, nastup limene glazbe buzetskog GD-a Sokol, proglašenje nagradenih u akciji Margerita i otvaranje sajma.

U 18 sati Zigante tartufi pocinje s trosatnim programom na Fontani, a megafritada, ove godine od 2.010 jaja i desetak kilograma tartufa, bit ce spremna za degustaciju oko 20 sati. U nocnom glazbenom programu sudjeluju Neno Belan i Fiumensi te Provin band na Trgu Fontana te Tamara Obrovac i Transhistria band kod Narodnog doma.

Nedjeljni program "Subotine po starinski" pocinje u 10.30 sati svetom misom u župnoj crkvi. Gradska straža s helebardama tocno u podne otvorit ce prolaz kroz Vela vrata.

U starogradskoj jezgri moci ce se osjetiti dašak prohujalih vremena. Posjetitelje ce docekati tržnica s domacim proizvodima, stari obrti i meštrije, ulicni sviraci, delataj, picaferaj, škovacin, pompjeri, dame i kavaliri, brojni šetaci u stiliziranim gradanskim odijelima, koji ce povijesnu jezgru pretvoriti u veliku pozornicu na otvorenom.

Na svaki puni sat predviden je po jedan sadržaj tako da ce se u 15 sati predstaviti knjiga "Tradicionalna istarska jela", u 16 sati na Trgu Vela šterna udruga Gaia iz Umaga izvest ce ples po starinski. U 17 sati predstavit ce se Buzetski pucki teatar s predstavom "Ki gore, ki dole, koku van iz Europe".

U 18 sati u Zavicajnom muzeju promocija je buzetske naušnice uz scensku igru "Štorja ud špegja" udruge Kaledio, u 19 sati koncert tradicijske glazbe, sat kasnije koncert grupe Veja.

TZ Buzeta izradio je internet-stranicu manifestacije Subotina po starinski, www.subotina.tz-buzet.hr, gdje se nalaze sve informacije vezane uz ovu pucku feštu. Subotina završava 18. i 19. rujna održavanjem 29. medunarodne brdske autoutrke Buzetski dani, koja se boduje za prvenstvo Europe.


Podijeli: Facebook Twiter