Buzecani primjer ljudske solidarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Brojevi 35, 50, 75 i 100, brojevi su darivanja krvi koji kazuju koliko puta se pomoglo nekom nepoznatom bolesnom covjeku pa i spasilo život. Nemjerljiva je stoga humanost svih onih koji daruju dio sebe da bi pomogli drugima, istaknula je predsjednica buzetskog Gradskog društva Crvenog križa Ervina Kisicek na svecanoj dodjeli jubilarnih priznanja darivateljima krvi uprilicenoj u konobi "Volte" u Kozarima.

Višestrukim darivateljima krvi porucila je da su buzetski ambasadori humanosti te izrazila nadu da ce njihovim stopama krenuti i generacije mladih darivatelja.

Za 35 puta darovanu krv priznanje su dobile Marina Greblo i Vesna Staraj, za 50 puta Igor Merlic, Vilman Rumac, Maksim Vozila, Dino Buršic, Roberto Šestan i Ignac Vuckovic, za 75 puta Boris Mavar, Jožef Rabic, Raul Šestan i Ratko Kajin, a za 100 puta ?ino Krušvar i Damir Kralik.

?inu Krušvaru lani je uruceno i državno priznanje. Nagraden je odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, koje je za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od 100 puta za muškarce, odnosno više od 75 puta za žene, hrvatskim jubilarcima urucio predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic.

Po prikupljenim dozama krvi u odnosu na broj stanovnika, Buzet je prvi u Istri i trinaesti u Hrvatskoj. Tijekom prošle godine organizirano je šest akcija dobrovoljnog darivanja krvi na kojima je prikupljeno 418 doza što je u odnosu na pretprošlu godinu povecanje od oko tri posto.

Na buzetskom podrucju djeluju 424 aktivna dobrovoljna davatelja krvi, a posebno veseli dobar odaziv novih darivatelja, lani ih je bilo cak trideset što je izvrstan rezultat, istaknuo je dopredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Edvin Žulic.

Jubilarcima je cestitao i gradonacelnik Valter Flego. Zahvalio im se što poklanjanju drugima ono najvrjednije što covjek ima, svoju krv, te rekao da pružaju pravi primjer ljudske solidarnosti.


Podijeli: Facebook Twiter