Buzecani na rasprave na pazinski sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom ovog tjedna priveden je kraju proces fizickog pripajanja buzetskog suda Opcinskom sudu u Pazinu. Potvrdio je to i predsjednik pazinskog suda Denis Hek.

- Od ponedjeljka u maticni sud u Pazinu preselila se i preostala sudska savjetnica buzetskog suda te zapisnicar. U zgradi buzetskog suda ostali su portir, spremacica, upraviteljica te zemljišnoknjižni referent, rekao je Hek.

Buzetski sud s pazinskim je spojen 1. sijecnja 2009., a s fizickim spajanjem trebalo je poceti godinu dana kasnije. Na pazinskom sudu u to vrijeme nisu bili osigurani svi prostorni, tehnicki i drugi uvjeti za rad objedinjenog suda pa je obavljanje veceg dijela sudskih poslova iz Buzeta preseljeno u Pazin tek pocetkom ove godine.

Ovih je rujanskih dana konacno i dovršeno, iako, napominje Hek, dijelom i dalje postoje problemi s prostorom na pazinskom sudu.

Komentar smo zatražili i od gradonacelnika Valtera Flega. Ovu je informaciju, rekao je, doznao neslužbeno te je poslao dopis predsjedniku Opcinskog suda u Pazinu s molbom da se barem dva dana tjedno u Buzetu organiziraju uredovni dani, odnosno da suci s pazinskog suda održavaju rasprave u Buzetu.

- Zamolbu temeljim na dobroj opremljenosti zgrade buzetskog suda, kao i želji da gradani buzetskog i laniškog podrucja imaju što manje troškove, kaže Flego, koji se pozvao i na razgovore s bivšim državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuda, današnjim ministrom Draženom Bošnjakovicem.

U Buzetu vec godinama vode prepisku o pripajanju buzetskog suda pazinskom, no ocito bezuspješno.

U više su navrata na adrese Vrhovnog suda, Ministarstva pravosuda, Županijskog suda u Puli i Opcinskog suda u Pazinu slani zahtjevi da se obavljanje sudskih poslova, narocito onih u kojima sudjeluju gradani, nastavi održavati u Buzetu buduci da taj sud pokriva više od 320 cetvornih kilometara buzetskog i laniškog podrucja koje je loše prometno povezano s Pazinom. Zbog nedostatka prihvatljivih veza javnim prijevozom, gradanima je otežan pristup sudu.

- Znam da je sudska vlast neovisna, no borimo se za interes Buzeta i ovdašnjih gradana, rekao je Flego.


Podijeli: Facebook Twiter