Buzećani na 50 kilometara nemaju niti jedno kino

Kinodvorana u Narodnom domu
Kinodvorana u Narodnom domu

Žele li pogledati kakav dobar film u kinu, Buzećani moraju otići u pedesetak kilometara udaljenu Rijeku jer im je kod kuće to već duže vrijeme nemoguće. Kinematografska djelatnost ugašena je prije desetak godina nakon što je nekoliko godina prethodno poslovala s gubitkom.

No, pobornici oživljavanja ove djelatnosti sve su glasniji. IDS-ova vijećnica Ines Jerman na zadnjem je zasjedanju Gradskog vijeća raspravu o ovoj temi, koja se često otvarala u ovom, ali i prethodnom mandatu, potaknula pitanjem što je s kinoprojekcijama te zašto do sada ništa nije realizirano.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić uzvratila je da u zastarjelu kinoaparaturu koja je desetak godina izvan pogona, potrebno investirati oko 20 tisuća kuna. Potrebno je nabaviti čitač zvuka i uređaj za automatsko premotavanje vrpci, a pored toga osigurati sredstva za filmove, za ugovor s kinooperaterom i prateće troškove.

Učilište je taj program kandidiralo na gradski proračun, no on nije prihvaćen, rekla je Pavletić. Smatra da kinopredstave u Buzetu ne mogu biti profitabilne te je upitala je li uputno usmjeriti sredstva za nešto što neće donositi novac te time svjesno ići u gubitak.

Jerman je uzvratila da na kinoprojekcijama inzistiraju građani koji se javljaju s takvim inicijativama. U prilog tome govori i veliki interes za osnovnoškolski kinoprojekt "Moj filmski petak" koji, rekla je IDS-ova vijećnica Sanja Krulčić, savršeno funkcionira i primjer je dobre prakse.

Svakog drugog petka u školskoj knjižnici održavaju se projekcije filmova prema odabiru učenika. Činjenica je, nadovezala se i IDS-ova vijećnica Jadranka Vivoda, da niti izložbe, koncerti te druge manifestacije nisu profitabilni te da se kulturu ne može vrednovati kroz financije. Dodala je da se mnoge derutne kinodvorane diljem Hrvatske obnavljaju upravo radi prikazivanja filmova. Buzet ima prekrasnu dvoranu u Narodnom domu i prava je šteta da se jednom mjesečno ne koristi i za takve namjene, smatra Vivoda.

Predsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Dario Krivičić zaključno je predložio da ravnateljica ponovi zahtjev prema Gradu da se osiguraju određena sredstva, ali i da se pronađu rezerve u samom Učilištu te da se aparatura osposobi pa će se vidjeti hoće li se kinematografska djelatnost pokrivati ili ne. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter