Buzećani dobili oftamološki biomikroskop

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Grad Buzet je za potrebe pregleda pacijenata oftalmološke ambulante u buzetskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja nabavio oftalmološki biomikroskop s pripadajućom opremom, vrijedan oko pedeset tisuća kuna. "Nabavljenom opremom, oftalmološki pregledi u potpunosti će se moći obaviti u Buzetu i pacijenti više neće morati na dodatne pretrage u Rijeku ili Pulu, istaknuo je prilikom primopredaje aparata gradonačelnik Siniša Žulić.

Zadržati standard građana

- S obzirom da su ruralne sredine poput buzetske prometno značajno udaljene od gradskih centara, a sve više se takve usluge centraliziraju, želja je bila da našim građanima budu dostupne barem neke usluge. Stoga Grad Buzet ne samo kroz zdravstvenu skrb, već i kroz socijalne i društvene aspekte, želi standard građana zadržati na razini koji će približno biti sličan onom u drugim većim gradovima, rekao je Žulić.

Biomikroskop je dan na revers Očnoj ambulanti Ladavac, čiji specijalist oftalmolog dr. med. Edi Ladavac vrši usluge pregleda specijalista oftalmologa za potrebe građana buzetskog područja.

Problem tlak u očima

- Osnovni je to aparat za očne preglede bez kojeg je nemoguće obaviti kvalitetan pregled i postaviti točnu dijagnostiku kod bolesti oka. Do sada se za takve preglede, kao i za mjerenje tlaka u očima, koji je dosta veliki problem na buzetskom području, moralo odlaziti u Pulu ili Rijeku, sada se to sve može obaviti u Buzetu. Novi biomikroskop je izrazito kvalitetan, omogućava davanje iste kvalitete usluge kao i u riječkoj, ili pulskoj klinici, istaknuo je Ladavac.

Ovakve donacije jedna su od mjera kojima Grad Buzet želi unaprijediti zdravstveni standard građana. Iz buzetskog proračuna već se godinama sufinanciraju dolasci specijalista oftalmologa, internista i logopeda te sufinancira djelatnost hitne medicinske pomoći u Buzetu. Za te je namjene u ovogodišnjem proračunu osigurano oko 400.000 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter