Buzecani bliže moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova dionica državne ceste D 301 od brtoniške Nove Vasi do Ponte Portona konacno je puštena u promet. Iako nije bilo svecanih govora ni rezanja vrpce, stanovnici Brtoništine taj su dan s nestrpljenjem išcekivali još od listopada 2007., kad su potpisani ugovori za ostvarenje ove najzahtjevnije cestovne investicije u Istri nakon Ipsilona.

Otad su se cesto putem Opcine Brtonigla informirali o tijeku radova. I to ponajprije ovdašnji ugostitelji, trgovci, vinari i maslinari, racunajuci pritom, osim na znatno kraci i sigurniji put prema Buzetu, Rijeci i Zagrebu (koji je dosad išao vijugavom dionicom preko Buja i Krasice), i na dolazak veceg broja kupaca te novi zamah u razvitku ovog podrucja. Podsjetimo da su oko Nove Vasi vec zacrtane poslovne zone Škarpej i Štrpe.

- Zadovoljni smo, itekako, da je napokon puštena u promet. Pogotovo nam je to važno zbog puno kraceg i kvalitetnijeg puta prema bolnici u Rijeci. Da je bar bila zgotovljena kad sam ja trebala roditi pa ne bih trebala otrpjeti sve one zavoje okolo-naokolo! Velika je to prednost i za cijelu našu malu zajednicu, jer svi ocekuju veci muving i bolji promet, od trgovaca i vinara do autolimara, veli nam vlasnica marketa Alena Jurica.

Jedan od njenih kupaca Stefano Poropat dodaje da su se o toj dionici vec prošle godine raspitivali i brojni turisti, koji su prateci svoje uredaje za navigaciju završavali u Novoj Vasi.

Dobili smo izlaz na more i postali "primorski grad", hvale se Buzecani otkako je u promet puštena nova cesta. Od Buzeta do rotora u Novigradu svega je 40 kilometara ili tridesetak minuta vožnje pravom "transverzalom" kroz dolinu Mirne, jer nova se dionica Ponte Porton - Nova Vas nadovezala na prethodnih godina rekonstruiranu dionicu državne ceste Buzet - Ponte Porton.

Iako cesta ne prolazi buzetskim podrucjem, Buzecani su je možda docekali s najvecim nestrpljenjem, zbog dvosmjernog prometa - ne samo zbog kraceg puta do mora, vec i razvoja turizma unutrašnje Istre, koja je sada bliža priobalju.

- Puštanjem u promet ceste Ponte Porton - Nova Vas dobili smo trideset minuta ugodne vožnje do Novigrada. To otvara jednu novu dimenziju razvoja Buzeta, prvenstveno u turistickom smislu, ali i donosi pogodnost Buzecanima koji gravitiraju zapadnoj obali Istre da skrate put do mora za desetak minuta, istaknuo je gradonacelnik Buzeta Valter Flego. (K. FLEGAR i G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter