Buzećani bi više autobusnih linija do susjednih gradova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada se planira nastavak radova na kanalizaciji u starogradskoj jezgri, zanimalo je Mirtu Ćaleta (HDZ) na aktualnom satu Gradskog vijeća. Ukazala je i na problem prometne izolacije Buzeta kada je u pitanju autobusni prijevoz.

- Međugradske linije uopće ne postoje, u popodnevnim satima Buzet je odsječen od ostalih gradova počevši od Rijeke. Na žalost Buzećani se dočekuju i ispraćaju u Lupoglavu, a imamo možda najljepši kolodvor ne samo u Istri nego u Hrvatskoj, rekla je Ćaleta. Problem autobusnih linija, uzvratio je gradonačelnik Siniša Žulić, duže razdoblje muči ne samo Buzet već i sve manje sredine.

Manjak pedijatara stvara probleme

- Na žalost radi se o komercijalnoj usluzi, ako se prijevozniku koji ima koncesije na određene linije ne isplati voziti, u pravilu se te linije ukidaju. Grad Buzet je u zadnje dvije godine dao inicijativu za pokretanje dvije autobusne linije, a Hrvatska gospodarska komora na temelju toga raspisuje iskaz interesa. Uspjeli smo na zahtjev Srednje škole Buzet dobiti liniju od Karojbe do Buzeta, prvenstveno za srednjoškolce. Ista takva inicijativa pokrenuta je iz smjera Ročkog Polja prema Buzetu, međutim, javio se Autotrans da već vozi na toj liniji i da nema potrebe za otvaranjem nove. Rješenje bi možda mogla biti promjena zakona kojom bi se liberaliziralo tržište, a ne da se putem koncesija rezerviraju linije koje određeni autobuseri ne voze zbog malog broja putnika, rekao je gradonačelnik.

Odgovarajući na pitanje o nastavku radova na kanalizaciji u Starom gradu, direktorica gradskog komunalca "Parka" Ervina Kisiček istaknula je da je potpisan ugovor s izvođačem sedme faze izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture starogradske jezgre; vodovodne mreže, javne odvodnje i elektroinstalacija na dionici Mala vrata - Kula, a radovi će započeti u siječnju i trajati tri mjeseca. Dubravku Črnac Dujanić (lista grupe birača Damira Kajina) zanimalo je da li je moguće da djeca Buzeta konačno dobiju pedijatra koji će biti konstantno u ordinaciji. Vijećnik Elvis Černeka (IDS-HSU), ujedno voditelj buzetske Ispostave rekao je da je problem u nedostatku kadrova uslijed odlaska liječnice u mirovinu.

Kajin želi zaštititi kajkavsko narječje

- U tom razdoblju pedijatrijsku ordinaciju u Buzetu pokrivamo s dva pedijatra, nedavno je potpisan ugovor o međusobnoj suradnji s KBC Rijeka i dogovoren dolazak pedijatra iz Kantride naravno opet u limitiranom vremenu, podjednakog razmjera kao i s Općom bolnicom Pula, što je privremeno rješenje s obzirom su Istarski domovi zdravlja poslali svoju doktoricu na specijalizaciju koja će trajati još godinu dana, rekao je Černeka.

Ninu Majer (IDS-HSU) zanimalo je da li je u planu sanacija ceste Sovinjak - Sv. Donat koja je u lošem stanju naročito dionica Srgobani - Sv. Donat. Resorni gradski pročelnik Elvis Šterpin odgovorio je da je za sada planirana nužna sanacija rupa i oštećenja što će se dogovoriti s ŽUC-om.

Klub nezavisnih vijećnika, prenio je Damir Kajin, predlaže Gradskom vijeću da pokrene inicijativu da se kao nematerijalna baština EU prihvati kajkavski dijalekt kao i da se pomogne Općini Lanišće da se njeno bugarenje također uvrsti u nematerijalnu baštinu EU. Resorna pročelnica Elena Grah Ciliga rekla je da je na razini Republike Hrvatske buzetski dijalekt već proglašen specifičnim u okviru čakavskog narječja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter