Buzećani bi se mogli izjasniti na referendumu

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Raspisivanje referenduma o investiciji fermentacijske komopostane za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u poduzetničkoj zoni Mala Huba, predložio je Gradskom vijeću gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, nakon što mu je krajem prošlog tjedna dostavljena peticija protiv njene izgradnje.

Peticija protiv izgradnje kompostane u Maloj Hubi, čije je potpisivanje pokrenula građanska inicijativa, ima 768 potpisa, znači potpisalo ju je više od 10 posto birača Grada Buzeta, iako ima i pedesetak potpisa onih koji nisu s buzetskog područja kao i onih za koje znamo da nemaju prebivalište na buzetskom području, a upisali su buzetsku adresu poput laniškog načelnika Nevena Mikca.

Trećina potpisa izvan uže jezgre Buzeta

- Više od 30 posto potpisa prikupljeno je izvan uže gradske jezgre koja bi, prema bojazni ljudi, bila ugrožena kompostanom, što znači da je potencijalna izgradnja toga definitivno pitanje od interesa za Buzet. S obzirom sam od početka bio spreman na suradnju i žao mi je što građanska inicijativa koja se protivi izgradnji kompostane nije prihvatila da zajedničkom suradnjom dođemo do argumenta koji bi eventualno pronašli loše točke tog projekta, mislim da je u ovom trenutku najbolji način da se ide u raspisivanje referenduma, kaže Žulić.

Prijedlog je gradonačelnika da se o mogućnosti raspisivanja referenduma raspravlja na idućoj sjednici Gradskoj vijeća u sklopu rasprave o zahtjevima građanske inicijative.

- Očito je to pitanje od šireg interesa za Grad Buzet, a barem prema onom što sam mogao vidjeti u medijskim istupima građanske inicijative, ta odluka nije suprotna niti njihovim zahtjevima i nastojanjima, ističe Žulić.

Referendum obvezujući za gradsku vlast

Žulić je također najavio da će se njegovoj inicijativi o raspisivanju referenduma, prije sjednice Gradskog vijeća, gotovo sigurno pridružiti i određena skupina vijećnika. Referendum bi bio obvezujući za gradsku vlast, odnosno Gradsko vijeće, a referendumsko pitanje bi trebalo biti nedvosmisleno i prema njegovom mišljenju glasiti - jeste li za izgradnju fermentacijske kompostane u Maloj Hubi na što bi se građani izjašnjavali zaokruživanjem "za" ili "protiv".

Rasprava o kompostani bit će točka redovne sjednice Gradskog vijeća, a o zahtjevima građanske inicijative i prijedlogu gradonačelnika za raspisivanje referenduma trebalo bi se raspravljati vrlo brzo.

- Sjednica će biti sazvana uskoro jer s obzirom na veliki interes javnosti ne želimo da se odugovlačenjem te procedure stvori dojam da gradska uprava ne želi slušati mišljenje građana već baš suprotno, želimo da to bude u što kraćem vremenu. Prihvate li vijećnici takvu inicijativu, prema zakonskim odredbama od dana objave odluke o raspisivanju referenduma do dana održavanja referenduma ne smije proći manje od 20, niti više od 40 dana, kaže Žulić.

Ovo bi bio prvi referendum na Buzeštini od samostalnosti RH.

- Ne vidim da je referendum nešto loše, to je pozitivan način da se teme koje su, očito je u medijima, izazvale određene sumnje i nedoumice, razriješe kroz iskazivanje volje građana kao najdemokratičniji proces koji zakon u ovom trenutku dozvoljava, izjavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter