Buzećan Aleš Hrvatin dopedalirao u Buzet-sur-Baise

Napokon na cilju - Aleš Grvatin u Buzet- sur-Baiseu (Julien DUVAL)
Napokon na cilju - Aleš Grvatin u Buzet- sur-Baiseu (Julien DUVAL)

Mnogi su bili skeptični, govorili mu da je lud, no buzetski biciklist i avanturist, član SRK Alba Aleš Hrvatin Čarapa ostvario je svoj biciklistički san - na dan ulaska Hrvatske u EU dopedalirao je do svog europskog cilja na kraju 1.400 kilometara dugog puta - francuskog gradića Buzet-sur-Baise.

Put je prošao bolje od očekivanog, u prosjeku je dnevno vozio 150 do 170 kilometara te osim nekoliko bušenja guma i nešto jačeg vjetra, nikakvih problema nije bilo izuzme li se kvar na autu prateće ekipe, gotovo pred samim ciljem.

Hrvatin je iz Buzeta krenuo 20. lipnja, vozio je jedanaest dana, a jedan se dan odmarao. Stigao je u francuski Buzet gdje je njega i članove pratećeg tima; Buzećana dr. Elvisa Černeku te prijatelja iz Francuske Juliena Duvala, primio gradonačelnik Christian Marin sa suradnicima.

Biciklistički projekt "Iz Buzeta u Buzet" ili "Biciklom u Europu", jedan je u nizu događanja povodom ulaska Hrvatske u članstvo EU, izazvao je, doznajemo, i interes francuskih novinara koji su ga dočekali na cilju.

- Ovo je malo mjesto, a tako veliko veselje. Ušli smo u Europu, a ako je Europa takva onda će nam bit super!!! Ljudi ovdje su jako radišni, ali kad posao završi počinje fešta, a to stvarno s ovakvom hranom i vrhunskim vinima nije veliki problem.

Puno je kilometara i muke za nama, ali kad sam ušao u ovaj grad i upoznao se s vodećim ljudima sva muka je nestala, ovo je vrijedilo truda. Dobrodošli u Europu i veliki pozdrav iz Buzeta!!!, poručio je Aleš Hrvatin.

Hrvatinov biciklistički podvig nova je spona između dva Buzeta. Prve kontakte uspostavio je bivši gradonačelnik istarskog Buzeta, današnji župan Valter Flego, koji je 2010. godine posjetio Buzet- sur-Baise. Francuski grad imenjak istarskog Buzeta nalazi se između Toulousea i Bordeauxa, u izrazito poljoprivrednom kraju poznatom po voćarstvu i vinogradarstvu. Mjesto ima oko 1.200 stanovnika. Uz poljoprivredu, značajna gospodarska grana je i turizam, a budući da ima riječnu luku, godišnje ga posjete brojni turisti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter