Buvljak u Rojcu pogađa duh Božića

Izbora ima, trena samo 'kopati' (A. KANCELAR)
Izbora ima, trena samo 'kopati' (A. KANCELAR)

Da se uistinu može drugačije kupovati, uvjerili su se oni koji su danas posjetili Božićni buvljak u Rojcu.

Buvljak se održava u tzv. Dnevnom boravku Rojca u kojem "boravi" više od 60 izlagača iz Istre i Rijeke. Cilj Saveza udruga Rojca, organizatora buvljaka, je ponuditi povoljniju kupnju u božićno vrijeme poznato po potrošačkoj groznici od koje obole mnogi, pa im se u trenu smanji stanje na računu.

No, Rojc nudi nešto drugo. Mislite li da ne možete kupiti dječju majicu za pet kuna? Varate se, jer smo u Dnevnom boravku zatekli mamu koja je upravo davala medvjeda (rijetko se za njega i kava može danas popiti ) za dječju majicu.

- Ovakvu majicu ne bih našla za tu cijenu u trgovini, a i malo je posebna jer je pankerska, ne znam koja bi trgovina imala takve majice. Dolazim svake godine na buvljak i nađem povoljno igračke i dječju odjeću. Nisam nikada izlagala jer nemam informacije kad će se buvljak održavati. Bilo bi dobro da budu neki plakati po gradu, tako bih se na vrijeme prijavila, kazala nam je gospođa.

Da cilj buvljaka nije zarada već da se pogodi duh Božića i dokaže da stare stvari imaju svoju priču te da nekom drugom mogu biti itekako korisne, rekla nam je jedna od organizatorica, Venera Bačić Jajalo.

- Imamo svega, od nove robe iz butika koji su se zatvorili do rabljenih stvari, rukotvorina, igračaka, knjiga, zdrave hrane. Buvljak su ustvari ljudi koji žele podijeliti nešto s drugima. Želja nam je da buvljak bude barem jednom mjesečno. Živjela sam u Njemačkoj i tamo su oni vrlo česti, rekla nema je Venera.

Nova suknja za 50 kuna, jakna za 100 kuna, ogrlica ili knjiga za deset kuna, igračka za 20 kuna, čaša prirodnog soka za pet kuna, patike za 20 kuna, cipele za 50 kuna… Ima svega jer svašta se u ormarima nađe, a da bi se došlo do prave stvari treba samo strpljivo kopati i dobro gledati.

Irina Kivela iz Pazina na buvljaku traži kravate.

- Recikliram ih i izrađujem nakit od njih. No, ne samo od njih, nego i od zračnica za bicikle, starih knjiga, komada kože. Redovito sam na buvljaku kao kupac, ali imam i štand sa svojim nakitom, rekla nam je Irina i nastavila potragu za sirovinama za svoje unikatne ogrlice ili naušnice…

Da je od konzumerizma važnije štedjeti energiju, popraviti ono što se popraviti može, kupovati ono što se može dalje reciklirati i što je domaće, shvatili su učenici pulske Osnovne škole Vidikovac koji su na svom štandu dijelili letke s pet praktičnih savjeta za spas našeg planeta: Promisli, uštedi, iskoristi, popravi i recikliraj. Dio je to njihovog projekta Ekološki otisak koji će u svibnju sljedeće godine predstaviti u Rumunjskoj. Na štandu su i prodavali ili poklanjali odjeću i igračke koje su našli kod kuće, a koje više ne koriste.

Zato, ako još niste našli odjevni predmet koji ste si zamislili ili vam nedostaje neki detaljčić u odjevnoj kombinaciji, ili ste pak bez ideja za poklon dragim osobama, svratite do Rojca. Možda baš tamo dobijete ideju, a što je još važnije, potrošit ćete malo više od niš. (Tatjana GRBIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter