Buttonu triler u Melbourneu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski prvak Britanac Jenson Button u bolidu McLaren-Mercedesa pobjednik je Velike nagrade Australije, druge utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 vožene na stazi Albert Park u Melbourneu, u kojoj je bilo i sudara i izlijetanja sa staze i puno pretjecanja.

Poljak Robert Kubica u Renaultu zauzeo je drugo mjesto, treci je bio Brazilac Felipe Massa u Ferrariju, a njegov momcadski kolega Španjolac Fernando Alonso je cetvrtim mjestom sacuvao vodstvo u ukupnom poretku ispred Brazilca.

Buttonu je pobjeda u Melbourneu osma u karijeri i druga uzastopna u Australiji, a do nje je stigao sjajnom vožnjom i pametnom taktikom promjene guma, te novim odustajanjem vodeceg Vettela ovoga puta u 27. krugu. Kubica je startao tek kao deveti, a na kraju je ciljem prošao kao drugi, dok se Alonso na startu zavrtio i utrku zapravo poceo sa zadnjeg mjesta, a okoncao je kao cetvrti.

Krug prije kraja sudarili su se Lewis Hamilton i Mark Webber, a Michael Schumacher je nakon velikih poteškoca na startu skoro odustao, no ipak je uspio doci do desetog mjesta i jednog boda.

Button je na ovoj utrci povukao hazarderski potez i on mu se isplatio. Vec u sedmom krugu išao je na zamjenu guma, odnosno cim je vidio da se staza suši.

- U prvi tren mislio sam da sam pogriješio ranim odlaskom na zamjenu guma, ali ipak se kockanje isplatilo. Odluka je bila samo moja i donijela je prave rezultate - kazao je Britanac.

Nijemac Sebastian Vettel je i drugu utrku zaredom imao kvar na Red Bullu, pa je najveci gubitnik starta sezone, jer je i u Bahreinu i u Melbourneu imao najbolju startnu poziciju. Staza Albert Park zadržala je i tradiciju spektakularnih sudara, a najteži je bio onaj Japanca Kamuija Kobayashija i Nijemca Nica Huelkenberga.

- Krug prije odustajanja osjetio sam da nešto nije u redu s bolidom. Ništa nisam mogao napraviti i izgubio sam kontrolu nad bolidom. To je sramota jer smo kontrolirali utrku u svakom trenutku - ljut je bio Vettel.

U ukupnom poretku vodi Alonso s 37 bodova, Massa je s 33 boda drugi, dok je Button sada treci s 31 bodom. Za sedam dana vozi se Velika nagrada Malezije na stazi Sepang.


Podijeli: Facebook Twiter