Butorac: Loš zakon stigao na naplatu


Posljednji slučaj djece s down sindromom koja su ostala bez invalidnina komentirala nam je i voditeljica Down sindrom centra Pula, dr. Branka Butorac, koja je i sama majka djevojke s down sindromom. Potvrdila je da se aktivno uključila u cijelu priču, te je na poziv saborske zastupnice i predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Ines Strenja Linić sudjelovala na sastanku na kojem se govorilo upravo o ukidanju invalidnina djeci s down sindromom.

Međutim, Butorac naglašava da su posljednje odluke isključivo rezultat lošeg zakona koji je donesen još 2014. godine, ali i neuspjele reforme koja je, napominje, rezultirala ukidanjem invalidnina za određeni broj djece s down sindromom.

- Priča da ova Vlada ukida invalidnine jednostavno ne drži vodu! To je posljedica lošeg zakona koji je donijela bivša Vlada i zbog čega sad sve dolazi na naplatu. Ovo su zapravo rezultati jednog procesa koji je krenuo mnogo ranije, konkretno 2014, kad kreće Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja koji stupa na snagu 1. siječnja 2015. godine. Po tom zakonu, koji je sad na snazi, s odmakom od godinu i pol dana imamo posljedice.

Naime, kada je i službeno krenuo u provedbu, osniva se zasebna ustanova, odnosno Jedinstveno tijelo vještačenja (JTV), koje se isključivo bavi problemom vještačenja osoba s različitim teškoćama i različitim pravima. Moguće da je intencija bila dobra, da se na jednom mjestu sve obavlja i da korisnici ne šeću po raznim drugim ministarstvima i ustanovama gdje su ranije ta prava ostvarivali, te da na jednom mjestu dobiju sve što je potrebno.

Međutim, provedba na dijelu je doživjela fijasko. Da bi se to razumjelo, mora se znati da jedinstveno tijelo vještačenja po sadašnjem zakonu obuhvaća oko pola milijuna ljudi, a vještače se različita prava koja su ranije bila u nadležnostima ovlaštenih tijela vještačenja različitih ministarstava i u prvom stupnju i u drugom stupnju, te je stranka u postupku imala uputu o pravnom lijeku, odnosno žalbi na Rješenje u prvom stupnju drugostupanjskom tijelu u Ministarstvu nadležnom za pravo koje ostvaruje, kaže Butorac.

Naglašava da treba otvoreno reći da u tom tijelu, koje je po novom zakonu nadležno za vještačenje, sjede vještaci koji nisu educirani i kompetentni, jer do jučer su mnogi od njih vještačili mirovine, a danas odlučuju o pravima djece s posebnim potrebama te nisu vještačili prava iz zdravstvenog osiguranja i socijalne skrbi. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 30. SVIBNJA


Podijeli: Facebook Twiter