Butoniga nije dovoljna, nada je u bunarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodovod Pula, pak, donio je odluku da se sredstva prikupljena iz naknade za razvoj tijekom ove godine iskoriste za nabavu i ugradnju uredaja za obradu vode na bunarima Campanož i Tivoli. Zdenac Tivoli nalazi se jugoistocno od pulskog naselja Veli Vrh uz željeznicku prugu Pula-Divaca, a bunar Campanož uz cestu Pula-Medulin, južno od naselja Šikici.

Njihovim bi se stavljanjem u funkciju dobilo dodatnih 56 litara pitke vode u sekundi, za što treba izdvojiti 7,5 milijuna kuna, a to ce dijelom financirati opcine Barban, Svetvincenat, Marcana, Ližnjan i Medulin te Gradovi Pula i Vodnjan. U financiranju sudjeluju i Hrvatske vode.

Milan Antolovic, procelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu objašnjava da se radi o preventivnom potezu Županije koji bi trebao sprijeciti eventualnu redukciju vode u ljetnim mjesecima.

- Stavljanjem u funkciju bunara i izvorišta na podrucju Pule, Labina i Buzeta osigurava se dodatnih više od 200 litara vode u sekundi u vodoopskrbnom sustavu Istre. Ukljucivanje dopunskih izvorišta u Istri stajat ce oko 15 milijuna kuna, a s Hrvatskim vodama je dogovoreno da ce oni projekt financirati u iznosu od 70 posto, dok ce preostala sredstva osigurati jedinice lokalne samouprave, kazao je Antolovic.

Do kraja lipnja osim Campanoža i Tivolija, normalnu opskrbu vodom trebalo bi osigurati i stavljanje u funkciju izvori Bužini i Gabrijeli na podrucju bivše opcine Buje te izvor Bubic jama na podrucju Vodovoda Labin koji inace putem koncesije koristi TE Plomin. Izvori Sv. Ivan i Bulaž na podrucju Vodovoda Buzet vec se ovih dana stavljaju u probni rad i njihovom ce se vodom putem cjevovoda dugog šest kilometara direktno napajati Butoniga.

Što se eventualnih restrikcija tice, Antolovic je rekao da su sada poljoprivrednici u povoljnijoj situaciji zbog nedavnih kiša, ali da ce se prvi naci na udaru ukoliko budu uvedene restrikcije u potrošnji vode.

Podsjetimo, pulski su bunari sustavno zatvarani u proteklih desetak godina zbog zagadivanja vode u njima, ali i orijentacije na distribuciju vode iz akumulacije Butoniga. Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjic rekao je u travnju da je izgradnjom novih kanalizacijskih mreža u naseljima i pojacanom kontrolom nepropusnosti septickih jama došlo do znatnog poboljšanja kvalitete vode u pulskim bunarima. (Patricija SOFTIC MEHMEDOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter