Butoniga nalikuje na Saharu

Nedjeljna kiša nažalost nije bitnije povećala vodostaj Butonige
Nedjeljna kiša nažalost nije bitnije povećala vodostaj Butonige

Voda u akumulacijskom jezeru Butoniga na najnižoj je ikad zabilježenoj razini. Iz jezera vire sva tri mlina potopljena prilikom njegove izgradnje. Najviše je izvan vode Kolinov mlin, stara dvokatnica, koja je bila u funkciji još prije četrdesetak godina. Ovih dana polako "izranja" i Jurićev mlin, a vidljivi su i kameni ostaci, mlinska kola, Kišićevog mlina, kažu nam mještani iz okolnih zaselaka. Nikada sva tri mlina nisu izvirivala iz akumulacije. Vani je svojevremeno bio samo Kolinov mlin, i to prilikom sanacije desnog boka akumulacije, kod vodozahvata.

Vodostaj Butonige trenutno je za oko sedam metara niži od onog u normalnim uvjetima, doduše na početku, a ne na kraju ljetne turističke sezone. Isušeni dijelovi jezera veličine nekoliko nogometnih igrališta pomalo su apokaliptičnog izgleda. Iako dio Butonige koji je ostao na suhome izgleda zabrinjavajuće, on se, kaže međutim direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina, ne koristi za vodoopskrbu, već se voda crpi iz drugog dijela jezera, gdje je kvalitetna i zadovoljava sve parametre za vodoopskrbu.

Dugoočekivana kiša natopila je u nedjelju zemlju, ali nije utjecala na razinu vode u akumulaciji. "Na Butonigi je pala 22,1 litra kiše po četvornom metru. Dotoka iz sliva nije bilo, u akumulaciju je dospjelo samo ono što je direktno palo na nju, i to je za dva centimetra podignulo nivo jezera, ali se i odmah potrošilo pa vodostaj iznosi 32,86 metara nad morem", rekao nam je Janko Greblo, upravitelj postrojenja za kondicioniranje vode. Voda iz Butonige za sada se može crpiti do kote od 32,5 metara nad morem, što ne znači da se - bude li potrebe - ta granica ne može spustiti i niže.

Kišna nedjelja utjecala je samo na izvor Sveti Ivan, gdje se izdašnost sa 100 povećala na 220 litara vode u sekundi, dok u Bulažu i Gradolama nema promjena. Na području djelovanja Istarskog vodovoda potrošnja ni nakon zadnjeg kolovoškog vikenda nije pala. Trenutno iznosi 970 litara vode u sekundi i kreće se u veličinama zabilježenim i tijekom proteklog tjedna.

Ipak, vodoopskrba je, tvrde u Istarskom vodovodu, i dalje stabilna, a tako bi, uz poštivanje mjera redukcije prvog stupnja koje su već šesti tjedan na snazi, trebalo ostati barem do sredine rujna. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter