Butoniga izgradena, slijedi podjela imovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodoopskrbni sustav Istre - Vodovod Butoniga d.o.o. osnovan je krajem 1985. godine, Postrojenje za kondicioniranje vode pušteno je u pogon 2002., a sada se pokrece proces diobe trgovackog društva osnovanog s jednim jedinim ciljem, a taj je izgraditi sustav Butoniga i predati ga Istarskom vodovodu Buzet i Vodovodu Pula.

- Cilj osnivanja VSI-ja Vodovoda Butoniga bio je sakupiti sredstva za izgradnju, izgraditi sustav Butoniga, a po njegovom završetku likvidirati društvo i podijeliti imovinu, prava i obveze. Došlo je vrijeme da se realizira temeljni sporazum iz 1985., što znaci da Istarski vodovod Buzet dobiva ono što mu pripada na podrucju njegovog djelovanja, a Vodovod Pula ono što mu pripada na pulskom podrucju, i da se stave cisti racuni na stol.

Nadzorni odbor, Uprava, a potom i clanovi Skupštine jednoglasno su prihvatili ponudeni model podjele društva po teritorijalnom principu, izjavio je nakon prošlotjedne Skupštine održane u Buzetu Milan Antolovic, predsjednik Nadzornog odbora, koji je ujedno predsjedavao Skupštinom.

Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula imaju prava na vodu iz Butonige prema temeljnom ugovoru iz 1985., kada je potpisan Sporazum o pocetku izgradnje sustava Butoniga.

- Tada je dogovoreno i potpisano da ce Istarski vodovod Buzet i njegovi osnivaci, jedinice lokalne samouprave, bivše opcine Buje, Buzet, Porec, Pazin i Rovinj, imati pravo na vodu od 56,76 posto, a Vodovod Pula i jedinice lokane samouprave s pulskog podrucja 43,24 posto. Kapacitet Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga je 1.000 litara vode u sekundi, što znaci da buzetskom vodovodu pripada nešto malo manje od 570 litara, a pulskom oko 430 litara vode u sekundi. Vodovod Pula u tom je omjeru trebao osigurati i sredstva, medutim, osigurao je manje novca i za to izgubio pravo na 139 litara vode u sekundi, pojašnjava Antolovic. (G. CALIC ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter