Butoniga: Hrvatske vode otkupit će potopljeni teren

Akumulacija Butoniga
Akumulacija Butoniga

Hrvatske vode konačno će nadoknaditi štetu i otkupiti zemljište zahvaćeno akumulacijom Butoniga, i to do kote 45 metara nad morem.

- Svjesni smo da preostalo zemljište koje nije otkupljeno od 1978. godine treba otkupiti. To će se napraviti u dogovoru s vlasnicima, i to tako da sudski vještak procjeni vrijednost; onoliko koliko to zemljište danas vrijedi, toliko treba platiti, istaknuo je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. On je u sklopu svoga boravka u Istri obišao i selo Marčenegla, gdje je u pratnji saborskog zastupnika i kandidata za župana Damira Kajina razgovarao s vlasnicima zemljišta uz akumulaciju Butoniga.

- Činjenica je da je tim ljudima prije 35 godina učinjena civilizacijska nepravda, ali došlo je do promjene vlasti i sada postoji mogućnost da se ta nepravda ispravi, naglasio je Kajin na skupu na kojem je bilo govora o rješavanju problema u slivnom području Butonige.

Izgradnjom akumulacije velik je dio zemljišta poplavljen i rubne čestice su rascjepkane. Procjenjuje se da je veći dio zemljišta riješen te je danas preostalo još riješiti oko pet posto ili nekoliko hektara. Naknadu još potražuje dvadesetak vlasnika.

Milovan Agapito iz Marčenegle rekao je da je za jedan dio zemlje vlasnicima isplaćen "jedan crni, jedan bijeli" još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Drugi dio je sada pod vodom ili bi tek trebao biti, za koji se i sporimo, a ima i zemlje kojoj zbog vode ne možemo pristupiti niti obrađivati je pa tražimo da nas se obešteti zbog nemogućnosti korištenja vlastite imovine, rekao je Milovan.

Revoltirani vlasnici zemljišta 2006. godine okupili su se, organizirali prosvjedni skup i krenuli u borbu za zaštitu svojih prava. Osnovan je tada i Inicijativni odbor Pravica, koji zastupa žitelje sela u slivnom području Butoniga, podsjetio je predstavnik Pravice Darko Kranjčić. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter