Buto/neto i Rigoletto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc najavljenom predstavljanju rada ?anina Božica na Dvojnim vratima te performansu Ivane-Nataše Turkovic na potezu od Danteovog trga do Herkulovih vrata, pocetak petog dana manifestacije vizualnih umjetnosti "Tu smo 2" Muzeja suvremena umjetnosti Istre ove autore "preselio" u prostore stare tiskare, zbog vremenskih (ne)prilika.

Božic je stoga svoje svijetlo platno s reflektirajucim kvadraticima objesio na zid prvog kata tiskare (cije je službeno izlaganje odgodeno za vecer), a od tamo je u 13 sati krenuo performans "Buto/neto" Ivane-Nataše Turkovic i njene pratnje (Josip Pino Ivancic i Barbara Caleta Markežic).

Umjetnicki, politicki i društveno angažiran proces autorice i pratitelja/promatraca izazivan je sve silovitijim gubljenjem digniteta i dostojanstva temeljnih ljudskih vrijednosti. Transparentne, provokativne pa, na koncu i bolne poruke (doslovno ispisane na postajama "križnog puta" rijecima: porez, režije, kamate) Turkovic prenosi progresivnom dekadencijom odabranog statusa kraljice.

Predstavnici nemilosrdne današnjice, ikone i svemocni kreatori prilika (Ivancic i Caleta Markežic odjeveni u klasicne uniforme suvremenog poduzetnika) koje utjecu i na one naše, životne, postepeno joj oduzimaju sve ono što njezin identitet cini stvarnim. Ostaje tako bez krune, potom bez odjece, svakim je katom i fizicki slabija. U potkrovlju je potpuno pokoravaju, "sišu joj krv i odnose".

U bivšem kinu Beograd u subotu je održana i projekcija jednostavnog videouratka Tine Gverovic koji prikazuje poljski put. Ta se projekcija trebala održati u cetvrtak navecer, no bila je odgodena zbog organizacijske pogreške.

U petak je u popodnevnim satima u izlozima Gethaldusa, Shoe-be-doa i Oviessea Anselmo Tumpic izložio svoje radove koji se na duhovit i provokativan nacin poigravaju sa željom kupaca da posjeduju nešto novo i inovativno. Tumpic je izložio naocale koje laserskim zrakama osvjetljuju rožnice, par tenisica koje su slijepljene i tako onemogucavaju hod te medvjedica koji ispušta plin za uspavljivanje.

U velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja svoje jednostavne "radove s porukom" predstavio je engleski umjetnik Ben Cain. On je na pokretnim "okvirima" postavio graficki jednostavne crteže antiknih vaza, cupova i zdjela, dok je na poledini okvira izvjesio poruke koje govore o nesigurnosti percepcije oblika i formi.

Možda najambiciozniji projekt koji je predstavljen u petak i koji nosi naziv "Rigoletto" okupio je veliki broj ljubitelja umjetnosti u Augustov hram. Radi se o projektu ciji vizualni i tehnicki dio potpisuju Carlo Fiorini, Giuseppe Sciortino, Giuseppe Orveoli, Sabrina Mantovani, dok su se Borut Cvajner i Marko Jovanovic pobrinuli za glazbenu podlogu. Projekt je audio-vizualna adaptacija poznate Verdijeve opere i propituje odnos moci i pojedinca te nemogucnost potonjeg da na moc utjece.


Podijeli: Facebook Twiter