Butković: Pregovore s BINA Istrom dovršit ćemo do lipnja

Ministar Oleg Butković (M. Mijošek)
Ministar Oleg Butković (M. Mijošek)

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture radi na konačnom oblikovanju nacionalnog plana razvoja hrvatskih lučkih uprava, što je temeljni dokument koji je nužan za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Ministar prometa Oleg Butković jučer je u Poreču potpisao značajan sporazum s načelnicima lučkih uprava Pule, Novigrada i Umaga. Na temelju potpisanog sporazuma država će financirati aktivnost pulske uprave s dva milijuna kuna, a po jedan milijun kuna dobit će luke u Umagu i Novigradu.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon dužeg sastanka u porečkoj gradskoj palači tokom kojeg je ministar razgovarao o svim strateškim ulaganjima u promicanju istarske prometne veze. Govorilo se o rekonstrukciji državnih cesta, o početku radova na dovršenju Istarskog ipsilona do tunela Učke, o županijskom projektu izgradnje pulskog putničkog terminala te ulaganjima u pulsku zračnu luku. Razgovori su vođeni uz nazočnost čelnika istarskih institucija koje upravljaju prometnom infrastrukturom.

Uz Butkovića sastanku je prisustvovao i ministar turizma Anton Kliman jer se svaki pomak u jačanju prometne infrastrukture odražava na turizam.

- Istra je danas auto destinacija, i to nije dobro. Trebamo proraditi na povećanju prometa zrakom i morem, a kad to govorim mislim i na istarske općine i gradove koji se trebaju pripremiti pred objektivnim porastom broja turista koji će uslijediti jačanjem ostalih prometnih tokova, rekao je Kliman.

Kada je riječ o lučkim upravama, Butković je rekao da je država dosad uložila 35 milijuna kuna, da će se namjenska sredstva iz proračuna u 2017. godini povećati te da potpisani sporazum s Umagom, Novigradom i Pulom donosi dodatni državni poticaj.

- I dalje pregovaramo s Bina Istrom. Trebamo izmijeniti ugovor o koncesiji i mislim da će to biti gotovo do lipnja. Složili smo se s Ministarstvom financija pa je početak radova oko dovršenja Istarskog ipsilona do tunela Učke sve bliži. Oko toga postoji jedinstven stav Vlade, poručio je Butković.

Kada je pulska zračna luka u pitanju, radi se o proširenju i rekonstrukciji staza, a radovi bi trebali početi prvog studenog ove godine. Istodobno, Ministarstvo prometa podržava županijski projekt izgradnje putničkog terminala u Puli. Butković je podsjetio da je riječ o poslu teškom oko 150 milijuna eura. Budući da će se graditi na državnom zemljištu, u svemu je uključen i DUUDI. (Elio VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter