Butiga slavi 18. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je prva Butiga ugledala svjetlo dana, 27. travnja 1994. godine, bila je "teška" svega 56 stranica i 400 malih oglasa, i nije se moglo predvidjeti kako ce izgledati 18 godina kasnije. Butiga docekuje punoljetnost s više od 10.000 malih oglasa, brojnim komercijalnim oglasima i pratecim temama, a postala je i neupitni brend Istarske i Primorsko-goranske županije.

Njezin "otac" Edo Stojcic, tadašnji i sadašnji glavni urednik, u ovih 18 godina Butigu je stvarao s dvije njezine "majke" - Novim listom i Glasom Istre, u uspješnoj poslovnoj "poligamiji" koja traje do današnjih dana.

Butiga je uvijek bila više od oglasnika. U njoj se uz standardnu kupnju-prodaju-iznajmljivanje mogu naci i razne korisne informacije, savjeti strucnjaka, servisni podaci, novosti iz poslovnog svijeta i noviteti u podrucju tehnologija, zabave i poslovanja. No, Butiga je i kronicar vremena.

Danas, 18 godina kasnije, iz Butige možemo saznati, i to iz intervjua s danas poznatom književnicom Vedranom Rudan, u ono vrijeme vlasnicom agencije za nekretnine, da se cijena kvadrata stana na rijeckom Korzu kretala oko 1.300, a u Opatiji oko 2.000 tadašnjih njemackih maraka.

Saznajemo i da se isplatilo ici u Ilirsku Bistricu po hranu jer je bliža i tada je bila jeftinija cak i od Trsta, kao i da su se godišnje kamate na orocene tadašnje hrvatske dinare kretale od 12 do 14 posto. U to je vrijeme Suzuki Swift star tri godine koštao 9.500 DEM, a BMW 520 star dvije godine 35.000.

Od tehnoloških tema glavni je hit bila mogucnost postavljanja "lovca" koji ce otkriti telefonski broj s kojeg vas netko uznemiruje, a i sve je bogatija bila ponuda satelitskih TV-sistema.

Butiga je u ovih 18 godina postala narodne novine u punom smislu rijeci. Mnogi su vezani uz nju jer su, primjerice, putem nje došli do svog novog stana ili se riješili onog starog, ili pak automobila, a to su dogadaji koji se ne zaboravljaju. (N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter