Butiga hrane s energetskom autonomijom

AZRRI-jeva ekipa uz pokretnu prodavaonicu (D. ŠIŠOVIĆ)
AZRRI-jeva ekipa uz pokretnu prodavaonicu (D. ŠIŠOVIĆ)

Po sajmovima i tržnicama širom Istarske, ali i Primorsko-goranske županije još tijekom ovog ljeta počet će kružiti pokretna prodavaonica prehrambenih proizvoda s velikim logom Agencije za ruralni razvoj Istre odnosno AZRRI-ja. Ova je prodavaonica -prikolica neposredni materijalni plod međunarodnog projekta IPATECH - Miniaturization Technology, u kojem je AZRRI, zajedno s drugim partnerima iz Italije (koja je bila nositelj projekta), Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Hrvatske, sudjelovao od listopada 2012. do lipnja 2015. godine. Drugi partner iz Hrvatske bila je Gospodarska komora Zadarske županije.

Pomoć malima kao put do tržišta

Ukupna vrijednost projekta bila je 1,69 milijuna eura, od čega je AZRRI na raspolaganju imao 139.000 eura. Osim za ostale projektne aktivnosti, poput edukacijskih radionica i seminara u Italiji, te tečajeve za vinare i rezače pršuta održavane u Istri, dio tog novca odnosno 30.000 eura utrošen je za razvoj, konstrukciju te na kraju i za nabavu pokretne prodavaonice, kao jedne od pet mogućih minijaturnih mobilnih postrojenja. Drugi su partneri odabrali minijaturne mobilne mljekare, uljare, sušare ili pasterizator za voće odnosno pogon za proizvodnju marmelada. No, u AZRRI-ju su procijenili kako bi pokretna prodavaonica trenutačno bila najpotrebnija za pomoć brojnim malim istarskim proizvođačima koji još nisu pronašli svoj vlastiti put do tržišta.

Ova je prodavaonica u potpunosti smještena u prikolicu dugačku tri metra, široku metar i pol te visoku dva metra. Za njenu je mobilnost nužno potrebno vučno vozilo, no ona je registrirana prema hrvatskim propisima i može se legalno kretati hrvatskim cestama. Unutrašnjost joj je opremljena s tri odvojene rashladne vitrine, zamrzivačem, ormarićima i policama, opremom za rezanje i posluživanje te umivaonikom, a dio opreme je i mobilni štand koji se može dodati s njene prednje strane i tako pružiti dodatni izložbeno-prodajni prostor. Energija za rashladne uređaje i za zagrijavanje vode dobiva se iz baterije koja nakon punjenja osigurava prikolici 10 sati energetske autonomije, a inovativni vrlo taknu solarni paneli na njenom krovu namijenjeni su dopunjavanju baterije dok je ona na terenu, pa energetska autonomija može biti i duža.

Za tržnice i sajmove Istre i Rijeke

AZRRI-jeva pokretna prodavaonica prvi je put promovirana u vrijeme biciklističke utrke Tour of Croatia u suradnji s Istra Inspiritom, kada su iskušane sve njene funkcije, ali i provjerena uspješnost pojavljivanja ovakvog mobilnog objekta s ponudom vrhunskih istarskih proizvoda u pomalo neočekivanim okolnostima. Naime, zahvaljujući energetskoj autonomiji proizvodi se na svako odredište dostupno na jedan dan vožnje mogu dovesti u hladnom odnosno svježem stanju, što povrh prodaje omogućava i primjerenu degustaciju proizvoda. U budućnosti će njena namjena biti mnogo očekivanija: pojavljivat će se na tržnicama i sajmovima istarskog i riječkog područja, na tradicijskim i turističkim manifestacijama, a koji put će otići i na sajmove izvan Istre. U AZRRI-ju su upravo u potrazi odnosno u pregovorima s mogućim partnerima koji bi na određeno vrijeme preuzeli upravljanje ovom prodavaonicom, uz obvezu da pored svojih prodaju i AZRRI-jeve proizvode, kao i proizvode drugih malih istarskih proizvođača koji za to pokažu interes. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter