Buršic: Deseci službenika ostat ce nerasporedeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog smo tjedna objavili reakciju Darka Bagarica, sindikalnog povjerenika pulske carinarnice i clana predsjedništva Carinskog sindikata Hrvatske (CSH), koji se obrušio na predsjednika Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske (NSCH) Željka Popovica zato što je jedini pristao na ukidanje carinarnice i njezino pripajanje rijeckoj.

Podsjecamo da je ukidanje pulske carinarnice dio programa Vlade kojim se želi smanjiti njihov broj sa 17 na sedam.

Obratio nam se i Denis Buršic, županijski povjerenik SDLSN-a (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika). Osim što se poput Bagarica protivi gašenju pulske carinarnice, veli da njihov sindikat ne vjeruje u Popoviceve izjave da nitko od 180 službenika nece ostati bez posla.

- Smatramo da ce ukidanjem carinarnice deseci službenika ostati nerasporedeni. Takoder, ako se slucajno i ukine ta carinarnica, što mi nikako ne podržavamo, treba vec sada raditi program zbrinjavanja službenika ne na nacin da ostanu nerasporedeni, vec se treba raspitati u koja se tijela državne uprave kao i lokalne samouprave viškovi mogu premjestiti.

Sigurno, nismo niti najmanje zadovoljni time da neke naše kolege ostanu nerasporedene i na kraju bez posla u ovako teškim vremenima, a niti nismo zadovoljni nacinom na koji se ova Vlada hoce prikazati i brzom i efikasnom pred javnošcu a da se prilikom rješavanja nije upustila u dublju analizu takvog prijedloga kao što je ukidanje pulske carinarnice, rekao je Buršic.

Dodao je da ga od prošlog ponedjeljka obilaze clanovi zaposleni u carinarnici i obavještavaju o zbivanjima koja se odvijaju u tako brzom slijedu da je vec danas pred povjerenstvom odlucivanje o gašenju pulske carinarnice.

- Sama cinjenica da se o preustroju Carinske uprave odlucuje na cetiri sastanka povjerenstva u razdoblju od 10-ak dana, pri cemu sindikatima ostaje dan ili dva za ocitovanje, govori o tome da se prvenstveno radi o politickoj odluci. Istra i pulska carinarnica to ne zaslužuju jer rezultati pokazuju da Poluotok zaslužuje svoju carinarnicu.

Naime, u njoj je u 2011. naplaceno oko milijardu kuna uvoznih davanja, a što je najvažnije - oko 2,5 milijardi kuna trošarina i posebnih poreza koji ostaju i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ne mogu stoga vjerovati da ce pulska carinarnica ulaskom u EU imati manje posla nego do sada. No, ako se ona ugasi, to ce znaciti da ce se sve carinske odluke bitne za gospodarstvenike i gradane Istre donositi u Rijeci, zakljucio je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter