Burobrani i bukobrani na pulskoj obilaznici

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Hrvatske autoceste nedavno su objavile da počinju rekonstrukciju prometnice Stancija Peličeti - Pomer (u nastavku Istarskog ipsilona), za što je bilo potrebno ponovo izvlastiti vlasnike nekretnina u katastarskim općinama Pula i Pomer kojima spomenuta cesta prolazi.

Član uprave HAC-a Nikola Bačurin objasnio je da je riječ o dopunskom izvlaštenju jednog dijela vlasnika zemljišta, uz samu prometnicu, radi postavljanja burobrana i zaštite od buke. Ova je dionica, podsjetimo, dovršena i otvorena lani u srpnju.

- Radi se o minimalnim korekcijama koje se obavljaju u sklopu već izdane lokacijske dozvole. Potrebno nam je po metar, dva zemljišta za postavljanje zaštite od buke u blizini kuća te postavljanje burobrana na jedno ili dva mjesta duž dionice na kojima je utvrđeno da je to potrebno radi sigurnosti vozača. S ovim će se korekcijama krenuti čim se riješe imovinskopravni odnosi s vlasnicima zemljišta, a nadamo se da će to biti nakon godišnjih odmora, kazao je Bačurin.

Budući da je riječ o zemljištima čiji su vlasnici ranije bili izvlašteni zbog izgradnje te "pulske zaobilaznice", već su se javili HAC-u koji bi im trebao isplatiti 90 kuna po metru kvadratnom za poljoprivredno, i između 400 i 580 kuna po metru kvadratnom za građevinsko zemljište.

Veći radovi na Ipsilonu, najavio je Bačurin, trebali bi startati ujesen, a početkom iduće godine i izgradnja druge trake od Cerovlja prema Rogovićima. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter