Burno u Saboru: Rasprava o referendumu o braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ideološki rat, indoktrinacija, drugovi, makartistički diskurs, tek su neki od epiteta kojima su se danas 'častili' saborski zastupnici raspravljajući o raspisivanju referenduma na zahtjev Građanske inicijative "U ime obitelji", a zbog uzavrele atmosfere, sat nakon početka rasprave određena je treća stanka u današnjem zasjedanju.

Stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala izjava HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz današnje rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret".

"Nikad se do sada nije dogodilo da se neka građanska inicijativa nazove prljavim pokretom, a 750 tisuća građana koji su potpisali tu inicijativu podupirateljima prljave politike", uzvratio je akademik Željko Reiner.

Reiner je ranije protumačio da je Inicijativa svojevrsni odgovor na "nasilno uvođenje spolnog odgoja u škole".

HDZ-ov zastupnik tumači da rodna ravnopravnost ne bi smjela biti dio zdravstvenog odgoja, na što mu je iz redova vladajućih odgovoreno da nitko roditeljima ne osporava da djecu kod kuće odgajaju kako žele, ali da je obveza države uvesti spolni odgoj.

Marin Jurjević (SDP) poziva Reinera da bude dosljedan do kraja i predloži da se medicinski mora utvrditi spol svih koji stupaju u brak.

"Svi koji su u braku neka donesu certifikat da su muško ili žensko, svi neka odu na pregled, nek im se utvrdi spol, pa nek se vidi jeste li Vi ili ja, možda, bili oženjeni osobom istog spola", poručio je Jurjević.

Nenad Stazić (SDP) uvjeren je da HDZ vladajućima ne može oprostiti činjenicu da sadašnja parlamentarna većina, za razliku od bivše, HDZ-ove, poštuje volju građana.

Današnju raspravu vidi kao svojevrsni ideološki rat, a toga se boji, jer ga, kaže, podsjeća na vrijeme Ive Sanadera.

"Svaki put kad HDZ počne ovakav ideološki rat, strah me što će biti s novcem poreznih obveznika", izjavio je Stazić.

Prenio je da je dobio mail u kojemu se predlaže da, kad se bude donosio zakon o životnom partnerstvu, homoseksualna zajednica nazove 'homoseksualnom dragovoljnom zajednicom', skraćeno HDZ.

HDZ tvrdi da nema protuustavnosti u referendumskom pitanju "želite li da u Ustav uđe definicija da je brak životna zajednica žene i muškrca".

"'Da' za referendum, 'da' s tim referendumskim pitanjem, 'da' da odluka na referendumu, kakva god bila, ima trenutni pravni učinak", naglasio je Vladimir Šeks.

Pozivajući se na tri međunarodna pravna akta, na dvije presude Europskog suda za ljudska prava u Starsbourgu, Šeks je ocijenio da nema ustavnopravnih razloga da Sabor traži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

HDZ snažno podupire raspisivanje referenduma, vjeruje da će ga Sabor i raspisati, ali bez dodatka da se odluka ne referendumu ponovno propituje i o noj se odlučuje u Saboru, poručio je Šeks.

Predani potpisi za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja
Predstavnici građanske inicijative, koja je jučer putem društvene mreže skupila 1.383 ispravna potpisa tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji', te su potpise danas predali Saboru.

"Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila oko 4000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno je 1.383 ispravnih potpisa", rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Dodala je da će inicijativa, ako Sabor to ne učini, sama Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Smatramo nedopustivim da se na ustavotvorni referendum izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava. Korektnost forme i procedure u ovako važnom trenutku nije dovoljna", istaknula je Škaričić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter