Burno na suđenju ucjenjivačima Hrvatiča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskaze vještaka na pazinskom suđenju za ucjenjivanje Rajka Hrvatiča danas je zasjenilo čitanje krive verzije optužnice, ali i sporni dokazi, vraćanje optužnice na ispravak, prijedlog o obustavi postupka pa čak i vrijeđanje. Odvjetništvo tereti  Danijela Čibarića (36) iz Kopra zbog pokušaja ucjene, Roberta Lucovića (40) iz Poreča zbog pokušaja iznude, razbojstva i teške ozljede u pokušaju, a Andreja Spaćija (44) iz Novigrada za pomaganje u razbojstvu i tjelesne ozljede u pokušaju. Sva trojica su sudu izjavila da se ne osjećaju krivima. Na glavnoj raspravi obrana se prvotno verbalno obrušila na pazinskog općinskog državnog odvjetnika Sinišu Milevoja zbog čitanja krive verzije optužnice. Oštećenog Rajka Hrvatiča na sudu je zastupao opunomoćenik odvjetnik Ivan Milanović.

Rajko Hrvatič vlasnik je hrvatske i slovenske licence izbora Miss Hawaian Tropic, diskoteke Karma te kockarnice Casino Carnevale di Venezia u Škofijama.

Dugogodišnji Hrvatičev prijatelj i tjelohranitelj Čibarić i Lucović su, znajući da Rajko Hrvatič u svom mobitelu ima snimak koji bi mu ugrozio ugled i čast, odlučili uz angažiranje još nekoliko osoba domoći se mobitela i ucijeniti ga za 500 tisuća eura. Sredinom travnja 2007. godine Lucović, Spaći i još najmanje tri nepoznate osobe fizički su napale Hrvatiča na parkiralištu u Poreču i uspjele mu oteti telefon.

Na današnjoj raspravi svoje su iskaze dali vještak za telekomunikacije Stanislav Peruško i tragove Štefica Županić, a  Milevoj je na početku rasprave počeo čitati radnu verziju optužnice koja se u nekim sitnijim dijelovima razlikuje od akta koji su sutkinja i obrana imali ispred sebe. Tužitelj se odmah ispričao i predložio ponovno čitanje "prave" optužnice. Nakon iskaza Peruška u kojem se razgovaralo o telefonskim razgovorima okrivljenika, Odvjetništvo je zatražilo izuzeće kronološkog prikaza komunikacije s navedenim lokacijama razgovora Čibarića i Lucovića. Milevoj je svoj zahtjev argumentirao činjenicom da je prikaz protekao iz policije i ne predstavlja izvornik. Obrana je i tu skočila i napala Odvjetništvo da prvo u spis stavlja nezakonite dokaze na kojima se temelji optužba te ih nakon vještačenja vadi i povlači. U jednom je trenutku branitelj trećeokrivljenog Spaćija kazao da "o načinu i stilu kolege, nemam komentara jer je to za ulicu", na što je sutkinja smirivala strasti u sudnici i naglasila da će nastaviti suđenje, ali bez vrijeđanja. Prijedlog branitelja je tada bio da se optužnica vrati na ispravak i prekvalifikaciju

Opunomoćenik oštećenika je zaključio da "obrana od cijelog postupka radi farsu". Sutkinja je tada zaključila raspravu i nije dozvoljavala daljnja prepucavanja te je suđenje odgodila za sredinu svibnja. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter