Burno na sjednici porečkog Gradskog vijeća

Vijećnik Maurizio Zennaro govorio je na talijanskom uz pomoć prevoditeljice Doris Ritoša (V. H.)
Vijećnik Maurizio Zennaro govorio je na talijanskom uz pomoć prevoditeljice Doris Ritoša (V. H.)

Opomene, uvrede, prijevodi i pauze - sinoćna sjednica porečkog Gradskog vijeća pomalo je nalikovala Beckettovom teatru apsurda. Do bure je došlo već na aktualnom satu. Prije pitanja prisegu je položio HDZ-ov vijećnik Dražen Prgić koji je popunio mjesto svog stranačkog kolege Filipa Stopića nakon što je ovaj podnio ostavku. U svom prvom stupanju za govornicom Prgić je pitao gradonačelnika Edija Štifanića namjerava li dati ostavku budući da je pravomoćnom presudom osuđen na godinu i pol dana zatvora u slučaju Košambra. Dodao je da je gradonačelnik nedavno ponovno prekršio zakon jer nije dopustio Stožeru za zaštitu hrvatskog Vukovara prikupljanje potpisa na području Poreča i pitao je li to bila gradonačelnikova odluka ili je to od njega tražio Valter Flego.

Štifanić je rekao da će ponoviti odgovor sa zadnje sjednice - da se ne osjeća krivim jer je radio u interesu grada i građana, te da ne misli podnijeti ostavku.

- Drugo, Poreč je tolerantna, multietnička i multikulturalna sredina u kojoj inicijativa da se prikupljaju potpisi za umanjenje prava manjina nije prihvatljiva. To je odluka zdravoga razuma, prije svega. Flego mi ništa nije sugerirao, neki su gradovi u Istri dozvolili prikupljanje potpisa na javnoj površini, rekao je gradonačelnik. Dodao je kako je na televiziji vidio tragičnu situaciju u kojoj pripadnik jedne nacionalne manjine, Albanac, prikuplja potpise protiv druge nacionalne manjine, Srba.

- Građani su nas izabrali da obnašamo vlast i nikada nećemo dozvoliti mogućnost da većina brani prava manjine, rekao je Štifanić.

Prgić je odgovorio da je za gradonačelnika demokracija ono što on smatra da je bitno, a nije mu bilo bitno što je iz državnog proračuna "krao" za dobrobit Poreča. Gradonačelnik je Prgiću odgovorio riječima kako je čuo da je nečasno otpušen iz hrvatske policije, na što se vijećnik pobunio i rekao kako je to ispod svake razine.

- Ponašate se kao da ste bogovi, višim je tonom rekao Prgić na što je od predsjednika vijeća Adriana Jakusa kažnjen opomenom.

U vijećnicu ja zatim ušao vijećnik Maurizio Zennaro s nezavisne liste Rodoljuba Kosića i rekao kako je odlučio iskoristiti svoje pravo izražavanja na svom materinjem, talijanskom jeziku, za što mu je Grad osigurao prevoditeljicu. Objasnio je kako se na to odlučio jer su se u zadnje vrijeme o referendumu o definiciji braka i prikupljanju potpisa za Vukovar razvile mnoge polemike na društvenim mrežama. Jedna koja je ga je posebno zasmetala je ona nezavisne vijećnice i potpredsjednice vijeća Snježane Mekote koja je na Facebooku komentirajući informaciju da Grad Poreč ne želi sudjelovati u smanjivanju prava manjina i između ostalog napisala kako je "u Poreču nepravedno rezervirati jedno mjesto za zamjenika gradonačelnika za talijansku nacionalnu manjinu", što, kazao je Zennaro, prelazi granice dobrog ukusa i vrijeđa sve manjine.

Mekota je pak za govornicom rekla da se neće ispričati zbog svog mišljenja. Dodala je kako ono može dobro ili loše, te je iznijela osobno mišljenje, a ne politički stav.

- Ako nadležni ne budu reagirali, to ćemo mi učiniti, rekao je Zennaro i dobio pljesak članova njihove liste. Nakon pauze za govornicu je stupio njihov vijećnik Vladimir Sladonja i potvrdio da će uputiti u službenu proceduru zahtjev za smjenu potpredsjednice vijeća jer se odbila javno ispričati talijanskoj nacionalnoj manjini. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter