"Burning Red" Špele Bergant u Orsoli

S otvorenja izložbe (V. BEGIĆ)
S otvorenja izložbe (V. BEGIĆ)

Tijekom Mjeseca fotografije u Bujama galerija Orsola upriličila je otvorenje izložbe fotografija Špele Bergant "Burning Red".

- Pred nama je devet fotografija koje potpisuje Špela Bergant, mlada fotografkinja iz Slovenije. Fotografije su predstavljene kao serija pod nazivom "Burning Red", pa kada to pokušamo prevesti na hrvatski jezik onda dobijemo niz riječi koje znače spaljivanje crvene ili crvenog, goruće crveno ili gori crvena, zapaljena crvena, jarka, vatrena itd.

Zapravo, tijek slika i započinje fotografijom na kojoj je prikazan predmet koji gori. Raspoznajemo da se radi o nečemu što sliči komadu papira, kartonu ili stranici časopisa, no, zasigurno je u pitanju i fotografija. Pažljivijem promatraču neće promaći lice koje se topi u grotlu neizbježnog nestajanja.

Već nagoreni portret, za koju sekundu ili tren, sasvim će se pretvoriti u pepeo. Autorica je nemilosrdna u izričaju. Čin namjernog spaljivanja zadržan je samo kao trenutak na fotografskoj bilješci, a onda ostavljen do pretvorbe u metafizičku dimenziju, kazao je kustos izložbe Slađan Dragojević.

Špela Bergant živi i radi u Ljubljani. Službena je fotografkinja bendova Sweet Sorrow, Perforated, Necrotic, Avven, Shadow Icon, Deca Debilane, kao i mnogih drugih manifestacija. Aktivno sudjeluje na performansima, predstavama, predavanjima i radionicama. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter