Burna Skupština IŽ-a prekinuta nakon šest sati

Vijećnici su uspjeli apsolvirati tek sedam od predloženih 26 točaka dnevnog reda (M. MIJOŠEK)
Vijećnici su uspjeli apsolvirati tek sedam od predloženih 26 točaka dnevnog reda (M. MIJOŠEK)

Nakon više od šest sati burne rasprave te nakon što su oko 23 sata otišli skoro svi SDP-ovi vijećnici i neki nezavisni (među njima i Damir Kajin), predsjedavajući Valter Drandić jučer u 23.15 prekinuo je sjednicu Skupštine Istarske županije i zakazao njen nastavak za utorak, 17. prosinca u 17 sati.

Do prekida vijećnici su uspjeli apsolvirati tek sedam od planiranih 26 točaka dnevnog reda.

Većinom glasova (suzdržani su bili vijećnici HDZ-a) prihvaćena je Deklaracija o osudi svih oblika diskriminacije, koju je predložio istarski SDP. U tekstu Deklaracije se, uz ostalo, kaže da "Istarska županija najoštrije osuđuje svaki oblik diskriminacije koji je temeljen na rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju, obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, spolnoj orijentaciji ili drugim osobinama", izražava se protivljenje "različitim inicijativama kojima je cilj da se određene manjinske skupine diskriminiraju ili dovedu u nepovoljniji položaj", i zalaže se da se "za manjinsku problematiku ne može raspisivati referendum", već se trebaju zadržati dostignuti demokratski standardi ljudskih prava zajamčenih Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Građani Istarske županije ovom se Deklaracijom također pozivaju da se suprotstave inicijativama koje imaju za cilj ograničavanje ljudskih prava manjinskim skupinama.

U raspravi je većina vijećnika podržala deklaraciju, osim troje iz HDZ-a.

I rasprava o prijedlogu da se Glasu Istre dodijeli Grb Istarske županije bila je burna. Iako je, kako je rečeno, Komisija za priznanja jednoglasno podržala prijedlog Saveza antifašističkih boraca Istre o dodjeli Grba Glasu Istre, predsjednik Komisije Miljenko Koroman (SDP) odbio je vijećnicima pročitati obrazloženje pa je to učinio njegov zamjenik Davor Komar (IDS).

U obrazloženju se navodi da je Glas Istre od srpnja 1943. kada je počeo izlaziti pa do danas "bio i ostao najvažniji izvor informacija o Istri i najutjecajniji list u hrvatskom dijelu Istre"; uz opasku da se Grb dodjeljuje "dnevnom listu Glas Istre, a ne izdavačkoj kući Glas Istre".

U raspravi je najprije Danijel Ferić (SDP) ukazao na otvoreno pismo koje je sindikat Glasa Istre uputio vijećnicima te je uz pitanje "je li to još uvijek taj Glas Istre" zatražio odgovore na navode iz pisma o otkazima, gaženju radničkih prava, nametnutoj autocenzuri, uredničkoj cenzuri, i ostalom, a posebno na navode da su županijska javna poduzeća davala pozajmice Glasu Istre.

Ferić je rekao da vijećnici SDP-a neće glasati za ovaj prijedlog, a predstavnici ostalih klubova najavili su čak i napuštanje sjednice kad se bude glasalo: Sandro Jurman u ime HSLS-a, Marino Roce u ime HDZ-a; Damir Kajin je ponovio svoju staru tezu da je "Glas Istre servis IDS-a", a na kraju je Tedi Chiavalon u ime kluba IDS-a predložio da se "zbog razine komunikacije na ovoj točki i zbog novonastalih okolnosti" prijedlog povuče s dnevnog reda i raspravi nekom drugom prilikom, što je predsjedavajući Drandić i učinio. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter