Burna sjednica labinskog Vijeća

Aktivisti su uoči sjednice Vijeća došli pred labinsku vijećnicu
Aktivisti su uoči sjednice Vijeća došli pred labinsku vijećnicu

S devet glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim, Gradsko vijeće Labina prihvatilo je proračun za iduću godinu, koji iznosi 104,4 milijuna kuna. Da će to biti jedno drugačije Vijeće dalo se naslutiti na samom početku jer se pred gradskom palačom okupilo četrdesetak građana okupljeni pod sloganom "Volim Prtlog". Razlog tome bile su točke dnevnog reda, na koje su kasnije i mnogi vijećnici reagirali, s obrazloženjem da se trebalo glasati samo o proračunu, a ne u dnevni red stavljati točke poput donošenja odluke o izradi urbanističkog plana, prodaje zemljišta te razmatranje problematike zamućenja vode u izvoru Plomin. Samo donošenje proračuna, zbog prenatrpanog dnevnog reda, palo je u drugi plan.

Protiv gradnje uz obalu Prtloga

Građani su zauzeli mjesta u vijećnici, koje je ipak bila premala da primi sve te su neki i odustali. Podijelili su vijećnicima i novinarima letke gdje pozivaju da se sačuva Prtlog, taj zaštićeni biser labinske obale i priobalja, posljednji dio netaknute prirode, te se zalažu da takav i ostane.

- Vi ste naši sugrađani koji odlučuju o sudbini Prtloga i molimo vas da u zajedničko ime volite naš Prtlog. Mi želimo vjerovati u vas, poručili su aktivisti vijećnicima.

Ujedno konstatiraju kako tvrtka Hilis Četiri d.o.o. (Emac Fond), od 2007.do 2012. kupuje poljoprivredna zemljišta i šume u Prtlogu, a tvrtka Maxi Mare kupuje zelene površine u istom mjestu. Na sjednici Vijeća 20. prosinca 2012., većinom glasova, prihvaća se inicijativa za pokretanje postupka ciljane izmjene Prostornog plana Istarske županije čiji je predlagatelj gradonačelnik, a na inicijativu tvrtke Maxi Mare. Tadašnja je rasprava, od strane aktivista, smatrana kao prvo čitanje prijedloga. Još 2013. glasa se o odluci o prihvaćanju inicijative za pokretanje postupka ciljanih izmjena županijskog Prostornog plana.

Odluka se može i ne mora prihvatiti

- Večeras glasate o donošenju odluke o izradi urbanističkog plana uređenja turističkog razvojnog područja Prtlog 1, poručili su aktivisti te pozvali vijećnike da glasaju protiv.

Da glasaju protiv, s govornice su svoje kolege, pozvali i Mladen Bastijanić, Željko Ernečić, Nansi Tireli i Silvano Vlačić. Vijećnica s liste IDS, HNS i HSU-a, Federika Mohorović Čekada pokušala je smiriti tenzije te kazala da je to glasanje o donošenju odluke, koja se može, a i ne mora, u konačnici prihvatiti.

- Donesemo li večeras tu odluku, nakon nje, opet slijede javne rasprave, s očitovanjem građana, tako da u konačnici, ona se može i ne mora realizirati, pojasnila je Mohorović Čekada.

Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i  gradnju, obrazlažući eventualne buduće investicije u Prtlogu, rekla je da je takve stvari jako žaloste.

- Nije to prvi put da nas takvi projekti zatiču nespremne. Zbog toga se događaju stvari i rasprave poput večerašnje. Kad je riječ o takvim projektima, redovito pozivamo na sastanke struku i građane. U pravilu se ne odazivaju niti jedni niti drugi, stoga u našem gradu nedostaje sinergija na relaciji građani, struka, gradske uprava, poručila je Lukšić.

Govornica "okićena" rekvizitima za kupanje

Silvano Vlačić je za govornicom, koja je na sinoćnjem Vijeću bila "ukrašena" rekvizitima za kupanje, rekao da mu nije jasno, kad je svojedobno Vijeće proglasilo Prtlog zaštićenim zelenim pojasom, zbog čega se uopće inicirala izmjena županijskog PP-a te pozvao Vijeće da skinu točku s dnevnog reda te podnese inicijativu da se vrati na staro, tj. ponovno proglasi zelenim pojasom.

- Nisam protiv razvoja, ali srljamo kao guske u magli. Stanimo na loptu, smirimo strasti te raspravimo o toj točki na nekoj drugoj sjednici, a do onda pribavimo više saznanja, rekao je Vlačić.

Vijećnici vladajuće koalicije bili su suprotnog mišljenja te ostali pri mišljenju da je to jedan od bitnijih razvojnih projekata. U Prtlogu će se graditi manji turistički kapaciteti, sve će biti pod nadzorom, a veliki dio zelenog pojasa ostat će netaknut. Na kraju je ipak odluka dana na glasanje, devet je vijećnika glasalo za, a zbog buke, negodovanja i uzvika aktivista "sram vas bilo, javna sramota", predsjedavajući nije ni pitao tko je protiv ili suzdržan.

Time je završila skoro četverosatna sjednica, a gradonačelnik Tulio Demetlika je više od sat vremena, pred vijećnicom ostao razgovarati s aktivistima. (Zapisao i snimio Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter