Burna rasprava predsjednika Vijeća i ogorčenih građana Karigadora

Ilustracija (Arhiva GI)
Ilustracija (Arhiva GI)

Četvrta sjednica Općinskog vijeća Brtonigle u sadašnjem sazivu ostat će zabilježena kao jedna od burnijih, sve zbog neuvažavanja zahtjeva građana s područja Karigadora koji se ne slažu s gradnjom marine u tom mjestu, te da se u službenom očitovanju županu iznese i stav Općinskog vijeća o peticiji koju je, kako kažu u Udruzi "Lipi moj Karigador" potpisalo tisuću građana.

Članovi udruge su prije sjednice dijelili vijećnicima svoje zahtjeve u kojima se navodi da traže održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća kako bi "službeno mogli izraziti svoje mišljenje vezano za tu problematiku i svi o tome porazgovarati". Uz to, od vijećnika su tražili da se založe za brisanje 14. točke dnevnog reda, jer je bespredmetna. Radi se o očitovanju Općinskog vijeća županu, a da se umjesto toga na dnevni red stavi brisanje marine iz prostorno-planske dokumentacije. No, zaiskrilo je i prije početka sjednice kada je u vijećnicu ušlo i desetak predstavnika Udruge "Lipi moj Karigador" i građana, a predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba tražio da na sjednici ostanu samo pozvane osobe. Među pozvanima nisu bili članovi Udruge, niti građani koji su zamolili da ostanu, da samo slušaju.

- Po poslovniku ste se morali najaviti tri dana prije održavanja sjednice. Imamo poslovnik i njega se moramo držati. Može ostati predsjednik mjesnog odbora i vaš vijećnik. Molim vas da ne ometate rad Vijeća, mirno je zamolio Barnaba. No, članovi Udruge su bili uporni, tražili su da ostanu, a zatim su osuli paljbu po predsjedniku Vijeća i načelniku Općine Klariću:

- Šest mjeseci vas čekamo, gospodine Barnaba, da nas primite na tematskoj sjednici, što ste čekali do sada? Na prošloj sjednici ste obećali našoj vijećnici Sabadin da će biti održana tematska sjednica. Koga podržavate? Privatni interes? Vaši građani vas ne zanimaju. Čekamo odgovor šest mjeseci od vas i načelnika Klarića. Do vas se, gospodine Barnaba, ne može, nedostupni ste. Objasnite nam kada će biti tematska sjednica Općinskog vijeća o našim zahtjevima, pitala je Irene Spitz.

- Održat ćemo kada se steknu uvjeti, ogovorio je Barnaba, pozivajući još jednom da ne ometaju rad sjednice.

- Kako mogu u drugim općinama i gradovima raditi javno. Nismo došli smetati, došli smo samo slušati, jer se radi o nama. To je sramota što radite od vaših građana. Ja samo mogu zamoliti vijećnike da rade po savjesti… Naša udruga je legalna, registrirana, to ne priznajete. Uništili ste Karigador, to je sramota što radite vašim tisuću građana, bio je uzrujan predsjednik Udruge Gainni Spitz izlazeći iz dvorane. U to je u dvoranu krenulo desetak građana koji su bili vani, pa su s vrata dobacivali, šaljući niz optužbi na račun predsjednika Vijeća i načelnika Općine pitajući često "za koga radite, mi vas plaćamo, a nećete nas ni saslušati" i slično.

Nekima od njih je smetalo što je na sjednici Franco Cattunar, iako nije vijećnik. Odgovoreno im je da je Cattunar izvjestitelj o temi Razvojne agencije Brtonigla, što je na dnevnom redu. Nisu bili zadovoljni, građani su dobacivali, govorio je i jedan Nijemac koji ima kuću u Karigadoru, odvjetnica iz Slovenije i drugi. Barnaba ih je zamolio da izađu ili će zvati policiju. Nisu odustajali, pa je pozvana i policija. U međuvremenu su se uz negodovanje građani povukli iz vijećnice dobacujući da slijedi referendum kojim će tražit pripajanje Karigadora Novigradu, ali nikakvih incidenata nije bilo. (Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter