Burna rasprava o sudskim pristojbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u cetvrtak je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o sudskim pristojbama, kojemu je cilj ubrzanje postupka naplacivanja sudskih taksi. Predloženim izmjenama povecavale bi se pristojbe za izvatke i dokumente iz zemljišnih knjiga i pristojbe na žalbe i revizije protiv presude te na žalbe protiv rješenja o smetanju posjeda.

Državna tajnica u ministarstvu pravosuda Tatjana Vucetic, predstavljajuci izmjene tog zakona, napomenula je da njegovo donošenje nece ugroziti socijalno osjetljive kategorije jer ce niz gradana biti osloboden sudskih pristojbi.

Predloženo je da se poveca pristojba za upis u zemljišnu knjigu s 50 na 70 kuna i da se uvede pristojba za upise u digitalne zemljišne knjige u iznosu od 50 kuna. Za izvadak iz zemljišne knjige umjesto dosadašnje pristojbe od 20 kuna placalo bi se 50, što je povecanje za 150 posto.

Pristojba na žalbu na odluku o upisu ili brisanje iz zemljišne knjige povecala bi se s 250 na 300 kuna. Predlaže se i uvodenje placanja pristojbe za ispise baze zemljišnoknjižnih podataka izdanih na zahtjev stranke od 30 kuna.

Takoder se predvida povecanje sudske pristojbe za žalbe za izvanredne pravne lijekove, cime se destimuliraju oni koji u to ulaze s namjerom da odugovlace i razvlace postupke. Te pristojbe ovise o vrijednosti sporova i do sada su se placali uvecano na iznos pristojbe za tužbu i protutužbu 25 posto, a po novome bi se placali uvecani za sto posto.  Namjera nam je, medu ostalim, poticati sklapanje sudskih nagodbi, rekla je Vucetic.

Da bi se potaknulo mirno rješavanje sporova  i rasterecenje sudova, na nagodbu tijekom prvostupanjskog postupka, kako je kazala,  ne bi se placala sudska pristojba. "Želimo sprijeciti obijesno parnicenje i rasteretiti sudove nepotrebnih postupaka", porucila je.

Vecina saborskih klubova danas je u raspravi o tom zakonu upozorila da drasticno povecanje sudske pristojbe, kakvim smatraju predloženo, u ovo recesijsko vrijeme previše financijski opterecuje ionako preopterecene hrvatske gradane.

Silvano Hrelja
najavio je da Klub HNS-HSU-a nece poduprijeti predložene izmjene, jer, kako je rekao, nisu u skladu s teškom gospodarskom i financijskom situacijom. "Ne možemo zanemariti gospodarsku i financijsku krizu, krizu u obiteljima i medu pojedincima, i povecavati iznose za sudske pristojbe", porucio je.

Prigovorio je i najavi da bi se zbog neplacanja sudske pristojbe pokretale ovrhe, isticuci da su gradani vec frustrirani "ponašanjem u hrvatskom društvu da se pokrecu ovrhe nad svim i svacim".

Hrelja se protivi i zakljucku Odbora za zakonodavstvo da bi se pristojbe placale i za pokretanje postupka pred Upravnim sudom, isticuci da se u upravnim postupcima gradani uglavnom žale na birokratizirani sustav u državnoj upravi, te da to ne bi trebalo dodatno opterecivati pristojbama.

Protiv predloženih izmjena izjasnio se i HDSSB, u cije je ime Dinko Buric rekao da Vlada povecanjem pristojbi i uvodenjem novih uvodi nove namete, "a ni ne pokušava to obrazložiti".

"Vlada se ponaša poput feudalca prema kmetovima", kazao je Buric, ponovivši optužbe na racun HDZ-a da je opljackao hrvatski narod.

To je izazvalo reakciju HDZ-ovih zastupnika, koji su predsjednika parlamenta Luku Bebica pozivali da zaštiti zastupnike od Buriceve netrpeljivosti i govora mržnje.

Ivan Bagaric
(HDZ) istaknuo je da HDZ nije pljackao Hrvatsku, vec pridonio njezinoj neovisnosti, medunarodnoj afirmaciji i euroatlantskim integracijama. "Svi koji su pljackali Hrvatsku su kriminalci, i oni iz HDZ-a, i iz SDP-a, i iz HDSSB-a, IDS-a, neovisno koju stranacku iskaznicu imali", porucio je Bagaric HDSSB-ovom zastupniku.

Buric je prozvao i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, da je samoinicijativno, protivno Ustavu i odluci Sabora, mjenjao clanak Ustava objavljen u Narodnim novinama, nazvavši to Šeksovom "prispodobom".

"Buric je mene apostrofirao nekim prispodobama, na što mogu odgovoriti jednom drugom prispodobom, onom koja se pripisuje Kaliguli da je imenovao konja za svoga senatora", odgovorio mu je Šeks.

Damir Kajin
(IDS) istice da glavna poruka zakona ne smije biti "dignimo pristojbe pa ce se ljudi manje tužiti", upozorivši da cijena sudske pristojbe sve više onemogucuje gradane u ostvarivanju svojih prava pred sudom.

"U tome treba imati mjeru, treba biti cvrsto na zemlji", porucio je Kajin, ocijenivši nužnim smanjenje sudskih te pristojbi za odvjetnicke i javnobilježnicke usluge.

Josip Leko
najavio je potporu SDP-a predloženim izmjenama, ali i protivljenje rješenju da se povecaju cijene pristojbi za upis i promjenu stanja u zemljišno-knjižnim knjigama.

"Mišljenja smo da je to šizofrena mjera", rekao je, isticuci da zemljišne knjige u Hrvatskoj još nisu uredene te da gradane ne bi trebalo destimulirati, vec stimulirati da da svaku promjenu upisuju u zemljišne knjige.

"Sudske pristojbe ne smiju biti samo u korist proracuna, to nije njihova svrha", naglasio je Leko. Zakonske je izmjene podržao Klub HDZ-a, u cije je ime Ivo Grbic istaknuo da se njima povecava pravna sigurnost gradana.


Podijeli: Facebook Twiter