Burku nece ni u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija slijedi primjer Francuske i Belgije te planira zabraniti nošenje pokrivala za lice na javnim mjestima, bilo da je rijec o velu, nikabu ili burci. Da bi unaprijed anulirala kritike da je rijec o antimuslimanskom zakonu, za obranu nove legislative konzervativna talijanska vlada izabrala je parlamentarnu zastupnicu Souad Sbai, porijeklom iz Maroka.

Sbai je clanica vladajuce stranke premijera Silvija Berlusconija, a zakon, ciji je nacrt u utorak prihvatio parlamentarni Odbor za ustavna pitanja, obrazložila je željom da se pripadnicama islamske vjere olakša integracija u talijansko društvo.

Prije pet godina nitko nije nosio burku u Italiji. Danas ih je sve više. Moramo pomoci ženama da izidu iz takve segregacije i iz podredenog položaja, kazala je Sbai. U Francuskoj, Belgiji, cak i u muslimanskom Azerbajdžanu ovakav je zakon na snazi i ni jedna muslimanka nije prosvjedovala, istaknula je Sbai.

Procjenjuje se da lice u Italiji pokriva oko tri tisuce muslimanskih vjernica, a Sbai tvrdi da je vecina njih na to prisiljena. No, islamska zajednica s tim se ne slaže.

"U Italiji nikab (prekrivalo za glavu i lice) nosi stotinjak žena, a nitko ne nosi burku (pokrivalo za cijelo tijelo)", kazao je Roberto Hamza Piccard, glasnogovornik Unije islamskih zajednica u Italiji. Dodao je da ce zakonska zabrana izolirati "odane" Muslimanke koje zbog toga više nece moci izlaziti iz kuce.

Talijanski parlament o zakonu ce raspravljati u rujnu. Zakonski prijedlog PDL-a podržava i njegov glavni koalicijski partner, Sjeverna liga Umberta Bossija. Ideji da Italija kopira Francusku i Belgiju te tako ponovno uznemiri svoju muslimansku populaciju, usprotivila se glavna oporbena Demokratska stranka te su njezini zastupnici u Odboru glasali protiv PDL-ovog prijedloga. (V. ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter