Burgundac iz Hrašcine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sivi pinot
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vinarija Bolfan, Vinski vrh
Lokacija: Hrašcina, Hrvatsko zagorje
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tagliatele s vrganjima i medaljonima od grdobine
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 70 kuna (Cicibela, Rovinj)

Kada se autocestom vozite od Zagreba prema Varaždinu, na izlazu Breznicki Hum ulazite u Zlatarsko vinogorje i ukoliko produžite dalje krivudavom cestom, doci cete do Hrašcine te na jednom pitomom zagorskom brijegu ugledati lijepu vinariju Vinski vrh.

Mala, ali vrlo dobro organizirana i izuzetno profesionalna vinarija Bolfan nakon svake berbe spremi poneko iznenadenje. Iz jedne ne baš posebne berbe 2010. izvukli su jako dobar Sivi pinot, koji je na prestižnom Decanterovom ocjenjivanju za 2011. godinu dobio srebrnu medalju, što je jako dobar uspjeh.

Ovi marljivi ljudi razbijaju predrasudu koja je dugo vladala o Hrvatskom zagorju kao o podrucju kiselih vina najboljih za gemišt. Tomislav Bolfan preuzima postojecu vinariju godine 2006. te krece u postupnu modernizaciju i podizanje novih nasada.

Ova vinarija ima i dodatni sadržaj, a to je mogucnost nocenja, organizacije team-buildinga te vodenih degustacija uz izvrsne hladne nareske. Posebnost njihove ponude su degustacije uz prilagodenu muziku, stoga ih nazivaju blues-degustacijama.

Danas cu se pozabaviti Sivim pinotom iz berbe 2010., koji je kupaža vina odležanog u inoksu i u velikim drvenim bacvama. Vino ima zlatnožutu boju i kristalno je bistro, a što se fluidnosti tice, djelomicno je gusto prema gustome. Miris je izražen, izuzetno fine kakvoce, dominantnih vocnih i cvjetnih mirisa. Prvo osjetim notu breskve koja se miješa s nektarinom, potom malu dozu zrele oskoruše, ali i zrelu žutu krušku.

Potom mi dolazi malo cvjetnih nota kamilice te žutog poljskog cvijeca, dakle kompleksnost mirisa je djelomicno bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane je svježe i vrlo ukusno, cak i slano. U ustima je uravnoteženo, izražene intenzivnosti, a završetak mu je u ustima dug i trajan s lijepim mineralnim završetkom. Vino je punoga tijela, fine kakvoce vrlo harmonicno te spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter