Burger brunch u Trapanovom vinskom podrumu

Slobodan Pola (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Slobodan Pola (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Tom Gretić, kuhar koji je dvaput proglašen najboljim u Hrvatskoj, danas je u vinskom podrumu Trapan u Šišanu odabranoj publici - ljubiteljima i poznavateljima dobre hrane i kapljice, ali i samim kuharima iz cijele Hrvatske - ponudio tri slijeda inovativnih burgera koje je osmislio zajedno sa Sanjom Aleksić, s kojom djeluje u projektu Independent Food Reporters. Uz svaki burger točilo se vino Bruna Trapana, koji je, nakon što je dobio dozvolu za otvaranje restorana, najavio jednomjesečna druženja s vrhunskim kuharima. No, na idućim susretima na meniju neće biti street food, nego fine dining, uz slijedove vrhunskih jela.

Neobične kombinacije

Današnje druženje pod neformalnim nazivom "Burger brunch" počelo je burgerom od debelog komada mljevenog junećeg mesa odležanog osam dana, komadića krvavice, paljenog poriluka i senfa od malvazije, uz koji se točio "Che", pjenušac od terana. Drugi burger, koji su mnogi najviše iščekivali, bio je spravljen od lagano pečenih odrezaka jadranske tune, koja je u sredini zapravo bila sirova, umaka od jogurta i tahinija te teleće moždine s češnjakom i peršinom. Na pitanje otkud ideja za pomalo neobičan spoj moždine i tune koji je rezultirao izvrsnim jelom, Aleksić veli da masnoća prve namirnice idealno paše uz tuninu masnoću. Drugi slijed zalijevao se finom malvazijom Uroboros. Treći burger pripremljen je od guščje jetre marinirane u Trapanovom vinu, uz dodatak krušaka u teranu, čime je, veli Gretić, zaokružena "Trapanova priča". Uz jetricu se, dakako, točio teran. Danas je u sva tri slijeda pojedeno stotinjak vrlo ukusnih i zasitnih burgera.

Uz osam standardnih vrsta vina, među kojima po tri bijela i crna, te dva rozea, Bruno Trapan nudi i novo vino pod etiketom "Istraditional", tradicionalnu malvaziju spravljenu uz pomoć moderne tehnologije i enologije.

Posvećenost kulinarstvu

- Riječ je o prirodnom vinu bez dodataka, macerirano devet dana na vlastitim bobicama, kožicama i sjemenkama, objašnjava domaćin druženja.    

Iza Toma Gretića bogata je karijera: radio je u Poljskoj i Dubaiju, a bio je i glavni kuhar restorana Wine Vault u Maistrinom hotelu Monte Mulini. Bio je član žirija u popularnim kulinarskim natjecanjima "Masterchef" i "Tri, dva, jedan - kuhaj". U posljednje vrijeme slične su showove preuzeli drugi kuhari, a za Gretića se dugo nije čulo. Po njegovim vlastitim riječima, trenutno nije zaposlen ni u kakvom prestižnom restoranu, već se bavi - kulinarskim konzaltingom. Štoviše, danas je više nego ikad prije, kako je priznao medijima, posvećen kuhinji i kulinarstvu. Uživa u pripremi jela - poput jedinstvenih burgera koji su se mogli pojesti samo danas, samo u Šišanu - za koja ranije nije imao vremena ili nisu mogla biti na njegovom jelovniku zbog koncepta restorana. 

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter