Bura vratila trajekt u Split, valovi nosili štandove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki valovi nošeni burom danas su zapljusnuli rivu u Supetru na Braču i srušili sve štandove za prodaju suvenira, a neke od njih odvukli su u more, doznaje se u supetarskome Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD).

Valovi su srušili i dio betonskog mosta dugačkog oko 25 metara u blizini pošte na supetarskoj rivi, poznatog kao T-most, rekli su u supetarskome DVD-u.

Zbog jake bure u Bračkom kanalu, danas se s pola puta prema Supetru, s udaljenosti oko četiri i pol milje od obale, trajekt morao vratiti u splitsku gradsku luku, izvijestio je koordinator Jadrolinijina splitskoga plovnog područja Ante Mrvica.

Snijeg na makarskom i dubrovačkom području

Na Makarskom primorju puše olujna bura, pada kiša sa susnježicom, a na biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 9,5 Celzijevih stupnjeva.

Bura puše brzinom od osamdesetak, na udare i do 130 kilometara na sat. U Makarskoj je temperatura samo 4 stupnja Celzija, a na cijelom Primorju pada kiša pomiješana sa snijegom koji se spustio sasvim nisko na primorski dio Biokova sve do Basta, Velikog Brda i Makra.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 9,5 Celzijevih stupnjeva a snijeg je viši od tridesetak centimetara, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a.

Autobusni promet za sada se odvija normalno, a iz makarske policije najavljuju kako se neprekidno prati stanje na cesti pa u slučaju pogoršanje vremena moguće su povremene odluke o zabrani autobusnog prometa.

Od jučer je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin - Makarska, a zbog olujnog vjetra od 9 sati zabranjen je promet teretnim motornim vozilima i tegljačima čija težina prelazi 7,5 tona na dionici Jadranske magistrale od predjela Vrulja kod Brela prema Makarskoj kao i od Gradca prema Makarskoj. Vozila se upućuju na autocestu prema Šestanovcu i Vrgorcu.

Ujedno prvoj kategoriji vozila kao i vozilima s kamp kućicama zabranjen je promet na državnoj cesti D-532 od južnog portala tunela u Bastu prema Makarskoj. Na Jadranskoj magistrali kod Podgore gdje je ne dijelu prometnice veliki odron zemlje i kamenja, promet je reguliran svjetlosnom signalizacijom i odvija se samo jednim kolničkim trakom.

Nakon dugog razdoblja toplog vremena, na širem dubrovačkom području jutros su zabilježene izuzetno niske temperature, a prvi snijeg pao je na području Konavala, u Konavoskim brdima.

Snježni pokrivač dosegnuo je visinu od jednog centimetra i vatrogasci su na tom području posuli ceste, rekao je zapovjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Konavla Mario Magud.

Snijeg je pao i na Pelješcu te u Dubrovačkom primorju u mjestima Majkovi i Čepikuće.

Prema informaciji iz Županijskog centra 112, od 11 sati je zbog jakog vjetra za sve grupe vozila zatvoren most dr. Franja Tuđmana. U prekidu su i brodske linije za Korčulu , Vela Luku i Lastovo iz Splita. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter