Bura umiješala prste u Martinju

Bura u Ližnjanu (N. LAZAREVIĆ)
Bura u Ližnjanu (N. LAZAREVIĆ)

Zbog orkanske bure i velikog rizika od prevrtanja šatora, jedan dio današnjeg programa obilježavanja Martinje u Ližnjanu seli se u prostor DVD-a Ližnjan, u neposrednoj blizini općinske zgrade. Ondje će se od 17 sati održati natjecanje u spravljanju jela od kapuza i natjecanje u spravljanju supe, a u večernjim satima slijedi glazbeni dio programa uz DJ Nikolu Z Kukurini i The Night Express Band

Kulturno-umjetnički program mališana iz ližnjanske škole i vrtića, prezentacija tradicionalnih ližnjanskih kolača i nastup Ližnjanskih kantadura i svirača održat će se u općinskoj sali od 17 sati, a ondje se može razgledati i izložba fotografija pristiglih na natječaj TZ-a.
 
Tar bez procesije
 
Bura je umiješala prste i u program proslave zaštitnika Tara sv. Martina kojemu u čast mještani, Općina i Turistička zajednica tradicionalno organiziraju dvodnevnu feštu. Svečana misa služena je u prepunoj župnoj crkvi, a nakon toga trebala je mjestom prošetati procesija s kipom sv. Martina od koje se zbog jakog vjetra odustalo.

Iz istog razloga mještani se nisu mogli družiti nakon mise na otvorenom kraj crkve pa su se zabavljali u lokalnoj gostionici uz bakalar, kroštule i mlado vino lokalnih proizvođača koje, nažalost, nije kršteno kako je bilo najavljeno, jer župnik to nije došao obaviti. No, to nikome nije smetalo jer je za štimung uz dobro iće i piće bila zadužena i nedavno reaktivirana limena glazba "Giovanni Palma" Zajednice Talijana Tar. Za navečer je bila najavljena još jedna fešta u organizaciji lokalnog udruženja ugostitelja Tri gušta s besplatnom degustacijom vina i domaćih specijaliteta te zabavom uz glazbu. (T. KOCIJANČIĆ)

Martinja u Bičići

Tradicija obilježavanja Martinje u Bičići obnovljena je prije šest godina pa je i protekle subote u malom mjestu na području Općine Barban održano krštenje mladih vina. Veselo druženje u Bičići započelo je u podne kada je pedesetak rekreativaca krenulo na pješačenje Putem Svetoga Martina.

U Bičići se moglo kušati vina Josipa Siljana, Daria Vitasovića, Gorana Baćca, Milenka Matića i Daria Sirotića. Vina su na degustaciju donijeli i nagrađivani barbanski vinari Albino Rojnić, Josip Koroman, Predrag Celija i Josip Glavaš, a Veleuvaženi vinski biškup Bičičanski (Alfredo Kocijančić) tradicionalno je krstio mlada vina. (P. S.)

"Martin bez etikete" u petak u Pićnu

"Martin bez etikete" naziv je kulturno-zabavne priredbe koju u povodu Martinja u petak organiziraju Centar nematerijalne kulture Istre i Etnografski muzej Istre Pazin. U središtu zbivanja bit će vina koja pićanski vinari na tradicionalan način proizvode za vlastite potrebe, odnosno vina koja ne nose etiketu. Program, koji su osmislili Nuša Hauser iz CENKI-ja i Mario Buletić iz EMI-ja, počet će u 18 sati. (R. S.)

 


Podijeli: Facebook Twiter