"Bura u zaljevu" čita se u jednom dahu

Elio Velan, Aleksandar Garbin i Miljenko Marin (Andi BANČIĆ)
Elio Velan, Aleksandar Garbin i Miljenko Marin (Andi BANČIĆ)

Na istom mjestu i u organizaciji neuništivih Šikuti Machine, godinu dana nakon promocije debitantskog romana o najvećem istarskom razbojniku "Bilo jednom u Istri - priča o Ivanu Kolariću", istaknuti novinar Glasa Istre Elio Velan preksinoć je u punoj konobi Kod Ferlina u Svetvinčentu predstavio svoju novu, svježe objavljenu knjigu "Bura u zaljevu - priče iz Trsta" koja, kako je rekao autor, svjedoči o njegovih 20 godina dopisničkog rada u Trstu.

Grad čine ljudi

Miljenko Marin, urednik kulture u Novom listu i autor predgovora Velanove knjige, rekao je da ju je pročitao u jednom dahu, u jednom šutu.

- No, ovu knjigu treba čitati polako jer na stotinjak stranica donosi više od sto imena poznatih i nepoznatih osoba - careva, političara, vojskovođa, umjetnika, industrijalaca, pustolova, ali i običnih ljudi, trgovaca, gostioničara, mehaničara, radnika... Grad čine ljudi, kazao je Marin. On knjigu drži žanrovskim hibridom romana, putopisa i eseja koji otkriva drukčiji, alternativni Trst, mimo dominantnog pogleda na taj nekadašnji konzumeristički raj. Izdvojio je Velanovu priču o Jamesu Joyceu i Italu Svevu, jednom od najvažnijih modernih talijanskih pisaca, rođenom u Trstu 1861. godine, te njegovu najpoznatijem romanu "Zenova svijest" iz 1923., koju Miljenko Marin smatra izvrsnim filmskim sinopsisom za krimić.

Elio Velan odgovorio je na pitanje voditelja promocije Marija Benčića da mu je najdraži dio Trsta radnički kvart San Giacomo, izgrađen u 19. stoljeću, kada su građeni stanovi za radnike brodogradilišta San Marco, i u kojem su gradili brodove za cijelo carstvo. Bogatstvo ove glavne austrougarske (bescarinske) luke ilustrira i podatak koji je Velanu jednom prilikom dao jedan njemački arhitekt - na pročelju gradske vijećnice u svjetskoj megaluci Hamburgu nalazi se i grb Trsta. Pojedini su, pak, Tršćani bili među glavnim dioničarima projekta Sueskog kanala.

Stara luka

Velan je prisutnima preporučio da u Trstu posjete staru luku iznimne industrijske arhitekture, s kojom danas gradski oci ne znaju što će, te staro austrijsko groblje. Prisutne je nasmijala Velanova obiteljska anegdota s lutkom koju je u Trstu, kao i mnogi u bivšoj državi, kupila njegova baka, koja bi se pri pomicanju oglašavala s "mama". Baka je lutku posjela na bračni krevet Velanovih roditelja, što nije naišlo na razumijevanje njegova oca koji ju je bacio kroz prozor.

Umjetnost Aleksandra Garbina

Gost prekjučerašnje promocije bio je akademski umjetnik iz Rovinja Aleksandar Garbin, koji se predstavio impresivnim kolažem iz serije "Disfunkcije", a njegova izložba radova upravo je produljena u Zavičajnom muzeju u Rovinju. Mladen Lučić Luc kazao je da Grbinova umjetnost ima golem intelektualni naboj. "To nije samo lijepa, već dubinski promišljena i višeznačna umjetnost", kazao je Lučić. U uvodnom dijelu večeri multimedijalni umjetnik Noel Šuran iz Lindara sugestivno je otpjevao i na mihu odsvirao jednu tradicionalnu pjesmu, a Šikuti Machine tradicionalno su se pobrinuli za naknadnu izdašnu, ovaj put morsku, zakusku - sipu s krumpirima i dagnje. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter