Bura rušila cekaonice, stabla, znakove...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujna bura, koja od jucer puše u Istri, uzrokovala je do sada brojna oštecenja na objektima, a tijekom jucerašnjeg dana ugašeno je više od dvadeset manjih požara, doznaje se danas u županijskom Centru za obavješcivanje.

Jutros su oko osam sati dva stabla pala na prometnicu Pula - Premantura pa je cesta jedno vrijeme bila neprohodna. Po rijecima zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovica, zbog jakih naleta bure nocas je na podrucju Pule srušeno deset stabala.

Osim što je rušila kontejnere po ulicama i lomila grane, odvalila je i veliki metalni info znak benzinske pumpe u Banjolama. Cini se da ozlijedenih, srecom, nije bilo.

Puno prevrnutih i dosta oštecenih kontejnera, polomljenih ograda na eko-otocima, nakrivljenih i slomljenih prometnih znakova, posljedice su jake i na udare olujne bure koja puše na sjeveru Istre.

U Rockom Polju vjetar je doslovce išcupao i prevrnuo montažnu autobusnu cekaonicu s temeljnom betonskom plocom, uz državnu cestu Lupoglav - Buzet. Vozaci nisu vjerovali svojim ocima, mnogi su stali i prevrnutu cekaonicu slikali mobitelima.

Jaka bura oštetila je i krovove na zidanim autobusnim cekaonica na potezu od Rockog Polja prema Buzet, u Ciritežu, Rocu i Žulicima, izjavio je voditelj operative gradske komunalne firme Park Dragan Klaric. Na srecu, rekao je, za sada nema dojava o srušenim stablima na prometnicama koja bi remetila odvijanje prometa.



Prema evidenciji Komunalnog servisa, jaka i za Rovinj neuobicajeno duga i uporna bura srušila je na podrucju grada 25 stabala, koja su uglavnom uklonili komunalci.

Vatrogasci su takoder uklonili nekoliko srušenih stabala. Dobili su i poziv zbog urušavanja jednog dimnjaka, a ugasili su i dva požara nastala zbog paljenja korova.


Labinski komunalci su na Katurama kod djecjeg vrtica uklonili iz korijena išcupano stablo, koje je palo na parkirani automobil i manje ga oštetilo. Cistili su i brojne odlomljene grane s cesta te nogostupa u centru grada.



Zbog srušenih grana na kolniku cestari su, doznajemo, intervenirali na dionicama Potpican - Vozilici te Labin - Raša, a u Presici su s prometnice uklonili stablo. Vjetar je išcupao i nekoliko prometnih znakova. Nasred ceste Cepic - Šušnjevica bura je odnijela prikolicu koju je nesavjesni vozac ostavio na ugibalištu.

Iz labinskog pogona HEP-a izvijestili su o vecem kvaru na Picanštini, gdje se oko dva sata u noci srušio dalekovodni stup te je došlo do kratkog spoja. Zahvaljujuci brzoj intervenciji, veci dio podrucja bez struje je bio samo sat i pol, a jedino su sela Švici, Škopljak, Floricici i Jakomici u "mraku" bila do 9.30 sati. Dva niskonaponska stupa stradala su u Sv. Katarini, takoder na Picanštini, zbog cega je manji broj domacinstava prijepodne proveo bez struje. U Jasenoviku je isti kvar brzo otklonjen.



Pulski su vatrogasci pak ugasili sedam požara u kojima je ukupno izgorjelo 13 hektara trave i niskog raslinja dok je u Pavicinima kraj Duge Uvale izgorjela kamp-kucica i kontejner za stanovanje. Požar je izbio u 20.30 sati, a ugašen je u 23 sata.

Zbog požara i gustog dima jucer je na sat vremena bila zatvorena dionica ceste Kaštelir - Tar pa su iz Centra za obavješcivanje uputili apel gradanima da se suzdrže od paljenja korova po ovakvom vremenu.

Najviše posla imaju vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta koji su na terenu, dok djelatnici komunalnih službi uz pomoc vatrogasaca uklanjaju grane i stabla s prometnica. Bura i dalje puše, a, prema prognozama, trebala bi tijekom dana oslabjeti.


Podijeli: Facebook Twiter