Bura raspršila opasnost od cvjetanja mora

Nakupine pjene zabilježene prošlog tjedna na zapadnoj obali Istre
Nakupine pjene zabilježene prošlog tjedna na zapadnoj obali Istre

Bura koja je prethodnih dana puhala na sjevernom Jadranu odagnala je nakupine pjene s plaža na zapadnoj obali Istre. Značajnije je međutim što se izmiješalo pregrijano more i uspostavile morske struje, koje veliki dotok rijeke Po poremeti, stvarajući na našem području zatvoreno mrtvo more.

Ove je godine najveći dotok iz Italije od 1917. godine, a sa slatkom vodom dotječu velike količine soli, ponajviše fosfata, koji uzrokuju rast fitoplanktona, mikroskopskih jednostaničnih organizama, osnovice prehrambenog lanca u moru. Nakon odumiranja nakupine koje se stvaraju u dubini izlaze na površinu, a vjetar ih nosi prema obali, kada se u narodu govori o cvjetanju mora, ili nekad o pojavi "mare sporco", koja se, zavisno o prirodnim okolnostima, povremeno i ciklički ponavlja.

- Nove satelitske snimke pokazuju da su se izmjenom i boljim zaslanjenjem morske vode cvjetajući fitoplanktoni raspršili pa za sada nema većih koncentriranih nakupina pod vodom, kaže dr. sc. Robert Precali, znanstvenik rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM).

Kaže da CIM Institut "Ruđer Bošković" više na dobiva dojave o pjeni uz obalu pa je njihova koncentracija vjerojatno prekinuta. Prošlog tjedna, prije zahlađenja, na plažama uz zapadnu obalu Istre zabilježene su nakupine slične pjeni. U strahu da bi mogla bit riječ o zagađenju, građani su alarmirali lokalne medije, ali i znanstvenike CIM-a. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter