Bura potopila barke u ližnjanskoj uvali Kuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bura koja je na mahove dosezala brzinu i od 130 kilometara na sat tijekom vikenda, popracena snijegom ciji su se tragovi vidjeli i danas, oštetila je brojna plovila u ližnjanskoj uvali Kuje. Ribari koje smo zatekli u lucici pokušavali su spasiti što se spasiti da, prazneci vodu i izvlaceci potopljene i oštecene barke na obalu, dok je nekolicina njih popravljala krovove na ribarskim kucicama. Štete su velike, kažu, a to nam je potvrdio i upravitelj ližnjanske ribarske zadruge Mladen Bubic.

- Šteta je ogromna, dvije do tri tisuce kuna po osobi je velik iznos, najviše su nastradale pasare sportskih ribolovaca, a profesionalni ribari, srecom, nisu pretrpjeli štetu na svojim plovilima. Kod ovako ekstremnih bura i istocnjaka, mora doci do štete, a samo sreca nas je sacuvala od vecih oštecenja, navodi Bubic. Nitko sportskim ribolovcima nece nadoknaditi štetu jer nisu osigurani, kaže, pa moraju barke sanirati na svoj trošak.

- Problem je što nema lukobrana. Zbog enormnih udara vjetra dolazilo je more do privezišta, pucale su špage i lanci iako ljudi znaju more, ali ovo se nije moglo sprijeciti. Dio brodica nastradao je i na dijelu gdje je prema prostornom planu opcine Ližnjan planirana marina, a zapadni dio luke Kuje nije imao mogucnosti za prihvat tih plovila, naveo je.

Tri su plovila nedaleko lucice bila prije bure izvucena na obalu cime je sprijeceno njihovo uništavanje na valovima koji su nosili sve pred sobom. Prema Bubicevim rijecima, u lucici je privezano 127 plovila i od toga je osam ribarskih, a sve ostalo su sportski ribolovci.

Veliki naleti bure, kaže on, poput ovih u Ližnjanu tijekom vikenda i prošlog tjedna, vrlo su rijetki, a bili su zabilježeni i prije petnaestak godina te pocetkom osamdesetih godina.


Podijeli: Facebook Twiter