Bura oko smjene gradonačelnika Beograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon smjene gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa međustranačke tenzije u srijedu ne jenjavaju, a uzajamne optužbe ne ukazuju na to da bi politička kriza mogla biti brzo prevladana, tim prije što Đilasovi oponenti još ne nude konkretna rješenja, a iz oporbenih redova stižu prijedlozi o izvanrednim lokalnim izborima u Beogradu kao najboljoj opciji.

Smijenjeni gradonačelnik, ujedno i predsjednik najjače oporbene Demokratske stranke (DS), Dragan Đilas prvi put se nakon smjene obratio javnosti pozvavši svoje političke protivnike da se vrate načelima demokracije. "Iako vjerujem da moj apel neće uroditi plodom, imam obvezu apelirati da svi u čijim rukama je mač, kako to oni kažu, ne vade mač iz korica, jer to nije dobro, već da se vrate demokratskom načinu mišljenja", rekao je Đilas na tiskovnoj konferenciji.

Đilas je sugerirao da je "u ovom trenutku važno čuvati ugled institucija" ustvrdivši da su zastupnici koji nisu iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a glasovali su za njegovu smjenu, morali pokazivati glasačke listiće da bi se vidjelo kako su glasovali. Ustvrdio je da će, ne bude li njegov poziv prihvaćen, "Srbija nastaviti putem kojim je krenula, a za koji malo tko zna gdje se završava".

Nekadašnji predsjednik DS-a, a danas zastupnik ove stranke u državnom parlamentu i predsjednik Političkog savjeta DS-a, Dragoljub Mićunović smjenu Đilasa ocijenio je kao "politički motiviranu" i ukazao na samovolju vođe SNS i vicepremijera Aleksandra Vučića. Komentirajući za B92 Đilasovu izjavu da je u Srbiji na djelu uvođenje diktature jednog čovjeka, Mićunović je rekao da postoje određeni i očigledni oblici samovolje, ali da vođa SNS nema moć biti diktator, jer ima oporbu i u koaliciji i društvu.

Mićunović je ustvrdio da u Srbiji postoji nevjerojatna situacija da tisak najavljuje "tko će biti pozvan na saslušanje i za koliko je milijuna odgovoran". Uhićenje pojedinih članova i dužnosnika DS-a, po Mićunovićevim riječima, sama po sebi ne znače ništa, jer "mnoge ljude privedu pa puste ili im se sudi pa budu oslobođeni".

Nakon smjene Dragana Đilasa, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, nastala kao jedna od frakcija DS nakon ubojstva Zorana Đinđića, zatražila je izvanredne lokalne izbore u Beogradu. Predsjednik beogradskog odbora LDP-a Mladen Bašić je ocijenio da se u Skupštini Beograda tijekom rasprave o smjeni Đilasa "nije mogao vidjeti nijedan normalan i opravdan politički argument".

Dragan Đilas smijenjen je u utorak na tajnom glasovanju, a od 110 zastupnika Skupštine Beograda, 60 ih je glasovalo "za". Većinu za smjenu gradonačelnika osigurali su njegovi dojučerašnji koalicijski partneri u gradskom parlamentu, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića, te koalicija koju okuplja SPS - jedinstvena Srbija i stranka umirovljenika (PUPS) te oporbene Srpska demokratska stranka Vojislava Koštunice. Đilas je trenutačno u tzv. tehničkom mandatu, njegova smjena istodobno znači i pad gradske vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter