Bura odnijela desetak centimetara zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bura je u Cepickom polju odnijela desetak centimetara zemlje s površine vece od 300 hektara, a posljedica toga je uništenje jesenske sjetve pšenice i jecma te zatrpavanje kanala izmedu oranica, zakljucili su procelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolovic i nacelnik Kršana Valdi Runko nakon obilaska terena u petak.

- Nikad nisam vidio tako suhu zemlju u ovo vrijeme kada bi u njoj trebalo biti najviše vlage. Toliko je suha da bi gorjela kada bi se zapalila! Pustinjska oluja iz americkih filmova, to se sada može vidjeti u Cepickom polju, komentirao je Antolovic stanje na najvecoj poljoprivrednoj površini u Istri.

- Opcinsko vijece ce imenovati povjerenstvo za procjenu štete. Ako iznos bude premašio 20 posto opcinskog proracuna, Opcina ce od župana Ivana Jakovcica zatražiti proglašenje elementarne nepogode, kaže nacelnik.

Uzrok zemljanoj mecavi je suša, prakticki nastavak ljetošnje suše, koja je u opcini prouzrocila štete procijenjene na oko cetiri milijuna kuna.

Slicni prizori u Cepickom polju mogli su se vidjeti prije 40 godina, takoder kao posljedica dugotrajnog izostanka padalina, ali trenutacnu jesensko-zimsku sušu Antolovic procjenjuje kao najgoru u posljednjih stotinu godina.

Udarima bure odolijevaju površine zasijane lucernom i one cije preoravanje je ostavljeno za proljetnu sjetvu. Nastavi li se suša, sjetva ce biti ugrožena, a padne li kiša prije nego bude vremena za iskapanje zemlje nanijete u kanale, nastat ce poplave.


Podijeli: Facebook Twiter