Bura napravila nered

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jaka bura, na mahove snage 47 cvorova, osim što je znatno otežavala gašenje požara u okolici Pule, u ponedjeljak je doslovno zaustavila neke dijelove grada, no vece štete ipak nisu zabilježene. Oba ulaza u grad u jednom su trenutku bila zatvorena za promet zbog pada stabala na prometnice

Nadomak Mercatora i Velog Vrha srušena stabla znatno su otežavala promet mnogobrojnim vozilima koja su se ponovno, kao i svakog nepogodnog dana za kupanje, slijevala prema gradu. Zbog srušenih stabala intervenirala je i policija na Fažanskoj cesti gdje je regulirala promet od 10.20 do 10.50 sati, a na prilazu od strane Mercatora od 10.30 do 11.10.

Vatrogasci su, osim velike borbe s požarom u Šišanu, u Puli imali tek jednu tehnicku intervenciju nakon sudara dvaju vozila na S-krivini, a drugu u autokampu Medulin, gdje su radi predostrožnosti uklonili visecu granu stabla.

U gradu je bura najviše štete nanijela ugostiteljima, uz mnoštvo porušenih stolica, suncobrana i kontejnera za smece, a mnoga stakla na prozorima našla su se polomljena pred naletima vjetra. Takav slucaj zabilježen je na rivi gdje je jedan od prozora Arene trikotaže pao na nogostup.

Bez težih posljedica prošao je i pad zaštitne ograde na novom gradilištu obalnog kolektora kod pošte. Na gradilištu na rivi vjetar je dizao oblake bijele prašine od kojih su se pokušavali sakriti brojni prolaznici.

Velike prometne gužve koje su paralizirale prilaze Puli nisu za posljedicu imale nikakve nesrece. Procelnik Centra 112 Renato Kalac ustvrdio je da je u Istri bura puhala od 50 do 80 kilometara na sat. (Goran ROJNIC)

Plominski pepeo

Vrlo jaka bura podizala je prašinu s otvorenog odlagališta pepela i šljake termoelektrana u Plomin Luci u ponedjeljak, raznoseci cestice prema Ripendi, Štrmcu i Labinu. Prizor je podsjetio na situaciju iz veljace, kada je orkanski sjeveroistocnjak posijao pepeo Labinštinom i to u tolikoj mjeri da su i glede ekološke problematike poslovicno suzdržani celnici lokalne samouprave pisali tadašnjoj ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy.

Tražili su odgovore na pitanja o posljedicama po ljudsko zdravlje ovakvog neodgovarajuceg zbrinjavanja nusproizvoda izgaranja ugljena. Apelirali su pri Ministarstvu i na hitnu sanaciju deponija. Odgovor je, eto, stigao pola godine kasnije u vidu nove doze "ljekovite" prašine za lokalno stanovništvo. (I. RADIC)

Na Kvarneru ekstremni udari

Tijekom jucerašnjeg dana na Kvarneru su zabilježeni ekstremni udari bure, kad je o srpnju rijec. Puhala je svojom zimskom snagom, a njezini orkanski udari na Krckom mostu kretali su se oko 180 kilometara na sat. Snažni udari bure zabilježeni su i u Rijeci, gdje je bura jucer ujutro puhala snagom od 94 kilometara na sat. Ako se uzme u obzir cinjenica da je rijecki zimski rekord 113 kilometara na sat, posve je jasno da se radi o ekstremnim slucajevima ljetne bure. (B. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter