Bura na Buzeštini: Štete veće od 10 milijuna kuna

Raspiljena srušena stabla darovat će za ogrjev siromašnima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Raspiljena srušena stabla darovat će za ogrjev siromašnima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prema prvim procjenama i dojavama s terena, štete nastale tijekom orkanskog nevremena na buzetskom području iznose oko 10,7 milijuna kuna, što je 25 posto gradskog proračuna za prethodnu godinu. Štete su na javnim, privatnim, gospodarskim i poljoprivrednim objektima i površinama te na infrastrukturi. Zaključak je to Stožera zaštite i spašavanja Grada Buzeta, stoga će se Istarskoj županiji uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

Da bi Županija proglasila elementarnu nepogodu, šteta mora premašiti 20 posto gradskog proračuna, a u buzetskom je slučaju taj postotak i viši. Predstoji detaljna procjena svih šteta na terenu, a građani će o načinu prijavljivanja šteta biti pravovremeno obaviješteni.

- Najveće štete nastale su na gospodarskim objektima, a najviše je stradao Cimos gdje se izravna i neizravna šteta ukupno procjenjuje na oko 5,8 milijuna kuna zbog urušenih krovova na halama i zastoja u proizvodnji. Cimosu su oštećene hale na obje buzetske lokacije, jer pretrpio je štetu na tvornici u Buzetu i u Roču. Štete imaju i drugi gospodarstvenici - Buzetska pivovara, Vilostroj i ostale tvrtke kojima su što urušeni ili dignuti krovovi, urušena vanjska stolarija, a nekima su shodno tome stradali i strojevi, izjavila je načelnica Stožera zaštite i spašavanja, buzetska dogradonačelnica Ana Pernić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter