Bura Kršancima otpuhala 18 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic u utorak je proglasio elementarnu nepogodu u opcini Kršan prouzrocenu olujnim vjetrom i udarima bure na Cepickom polju.

Županijsko i opcinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zajednicki ce izraditi cjelovito izvješce i prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica, što ce dostaviti županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Procjena štete opcinskog povjerenstva, na temelju koje je Opcina zatražila proglašenje elementarne nepogode, iznosi 18,13 milijuna kuna ili 92 posto opcinskog proracuna iz 2011. godine.

Tijekom dva tjedna bura je odnijela 10 do 20 centimetara površinskog sloja zemlje zasijanog ozimom pšenicom, jecmom, ljuljem i lucernom. Njome su zatrpani svi odvodni kanali izmedu oranica i tako onesposobljeni za protok i odvod vode.

Dio zemlje moguce je u kratkom vremenu vratiti na njive i ponovo je pripremiti za sjetvu, a za vracanje kanala u prvobitno stanje bit ce potrebno više godina rada i ulaganja. Orkanskim udarima vjetra kumovala je i mala kolicina vlage u zemlji - prema podacima Hrvatskih voda na tom je podrucju u 2011. godini palo tek 60-ak posto uobicajene kolicine kiše. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter