Bundeva - kraljica jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad je bundeva bila hrana za siromahe, pa je to možda i razlog zbog kojeg se još danas smatra sluškinjom u kuhinji, a kraljicom u vrtu. Majstori kuhinje smatraju da to povrce ima velike gastronomske mogucnosti. Od slatkastog mesa mogu se pripraviti razna jela, krem-juhe, variva, njoki, pire, kruh, kuha se, pece, poha, a od sjemenki se dobiva delikatesno ulje.

Meso bundeve izvrstan je diuretik, regulator probave te podiže imunitet organizma. Odlicno je kod bolesti želuca, crijeva, bubrega, mjehura, kao i kod cistitisa i upale žuci. Buduci da sadrži više od 90 posto vode niske je energetske vrijednosti pa je odlicna kod redukcijskih dijeta.

Evo nekoliko recepata, starih i novih, pa uživajte u cukama.



Krem juha od tikve

Na dvije žlice maslinovog ulja izribajte jednu mrkvu i dodajte 500 g izribanog mesa tikve. Nakon pet minuta posolite i dodajte pola litre vode. Sve skupa kuhajte još 20 minuta, izmiksajte i dodajte jedan žutanjak pomiješan s dva decilitra vrhnja. Poslužite uz prepecenac.



Zapecena bundeva

Bundevu razrežite, stavite u pleh za pecenje, poškropite rastopljenim maslacem i pecite oko 45 minuta na 190 stupnjeva. Po želji jedite slano ili zasladite šecerom ili medom. Izrežite na kriške.



Priprema koštica

Bundevine koštice sadrže obilje minerala i imaju dvadeset puta vecu energetsku vrijednost nego sirova bundeva. Dobre su za probavu, a djeluju protiv djecjih glista. Koštice izvadite iz mesa bundeve i rasprostrite na suhu krpu ili upijajuci papir i stavite polagano sušiti (50 stupnjeva) u pecnicu pet do 10 sati. Posolite ih i spremite u papirnatu vrecicu. Jedna žlica dnevno ima preventivni ucinak na funkcije mokracnih organa i prostate.


Podijeli: Facebook Twiter